ČADCA. U Elenky Kubinovej z Čadce si už od nepamäti pečú vianočné oblátky sami. Nepotrebujú na to ani drahé a špeciálne prístroje. Stačí malá piecka - kliešte, ktorú dedia z generácie na generáciu už celé roky. „Viem, že na nej pekávali ešte starí rodičia. Táto moja pomocníčka má už viac ako sto rokov a stále funguje bezchybne," hovorí oblatkárka. Stačí, keď ju pred každým pečením nechá poriadne rozohriať. Po jej roztvorení sa na obidvoch plochách, medzi ktorými sa oblátky pečú, vynímajú cirkevné a vianočné symboly.
Nejaký špeciálny recept na prípravu cesta nemá. Všetko robí, ako sama hovorí, „od oka". Akurát doň pridáva aj med, pretože ešte donedávna bola aj zanietená včelárka. Jej med bol známy široko-ďaleko. „To viete roky pribúdajú, a už som nevládala. Nástupcu som v rodine nemala, tak som včelíny posunula inému včelárovi," vraví pani Elenka.
Pred naliatím cesta musí ešte formu potrieť včelím voskom, aby sa nelepila. Neplecha v podaní zlomených oblátok sa jej vraj pritrafí len zriedka.„Bodaj by sa lámali, veď to je už rokmi overená receptúra," dodáva.
V minulosti bolo pečenie oblátok povinnosťou učiteľa alebo organistu. Na začiatku adventu obchádzali žiaci všetky domy s vinšom a vyberali obilie na vianočné oblátky. Oblátky formovali plochými kliešťami a začali sa piecť hneď po Lucii. Posledné dva či tri dni pred Vianocami ich školské deti roznášali v košíkoch po domoch. Ich odovzdávanie doplnili vinšom, za čo im domáci naplnili košíky potravinami a pridali aj peniaze.
Autor: mm