Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

V Novej Bystrici po fašiangoch vážili kapustnicu

Fašiangy zvyknú v Novej Bystrici nazývať tiež ostatkami. Aj v tejto obci boli časom priadok, zabíjačiek a svadieb..

V Novej Bystrici majú fašiangy svoju tradíciu.V Novej Bystrici majú fašiangy svoju tradíciu. (Zdroj: (AO))

Fašiangy zvyknú v Novej Bystrici nazývať tiež ostatkami. Aj v tejto obci boli časom priadok, zabíjačiek a svadieb.

NOVÁ BYSTRICA. V 70. rokoch 20. storočia chodili ešte v obci počas fašiangov masky turvoňa, poľovníka, mäsiara a kurinu babu. V osade Podricerová navštevovali jednotlivé domy a želali zdravie a prosperitu na „gazdovke“. Za to im domáci dávali klobásu či pálenku. Tieto „dary“ potom „masky“ spoločne skonzumovali.

Poľovník vyberal turvoňovi z boku kus loja

„Maska turvoňa mala na hlave z papiera urobenú hlavu kravy. Tú omotali reťazami a zvoncami, aby narobila čo najväčší rámus. Po obdarovaní sa turvoň vyváľal po dvore a po hnoji, kde ho potom poľovník zastreli a vybral mu z boku kus loja. To malo odobrať turvoňovi silu a dať prosperitu gazdovstvu. Maska Kurina baba mala zasa hlavu prikrytú papierovou maskou sliepky. Oblečená bola v prevrátenom kabáte, ktorý bol previazaný opaskom. Maska bola obložená klasmi obilia alebo slamy, ktorú si gazdiné postupne po steble odoberali a vkladali do hniezd, kde sliepky znášali vajíčka, aby ich mali dostatok. Verili, že sliepky nebudú vajíčka znášať v druhých hniezdach. V súčasnosti sa tento zvyk už nepraktizuje. Možno preto, lebo sa už toľko negazduje a upadol do zabudnutia,“ hovorí etnografka Kysuckého múzea v Čadci Helena Kotvasová.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo sa zachovalo v obci zo starých zvykov?

V súčasnosti sa fašiangy v Novej Bystrici prezentujú svadbami, zabíjačkami a pochovávaním basy.

Ako informuje etnografka, pochovávanie basy sa robí na obecnom úrade, kde sa zídu obyvatelia z celej dediny, aby prostredníctvom symbolického pohrebu pochovali basu na štyridsaťdňový odpočinok. Zamaskujú sa za farára, organistu, kostolníka. V takomto prestrojení o polnoci uskutočnia obrad, pri ktorom je veľa smiechu, zábavy a nakoniec plaču: „Fašiangy, fašiangy utro im je koniec, prvopostnú sredu pôjdem na popolec.“

Kapustnica sa musela odložiť na štvrtok, dokonca ju vážili

Počas posledných troch dní pred Popolcovou stredou sa väčšinou konzumovali ťažšie jedlá - klobásky, diežkové a údené mäso, kapustnica, šišky. Pre dobré trávenie nesmel chýbať alkohol a víno. „Kapustnica, ktorá sa nezužitkovala v utorok do polnoci sa tradične odkladala na štvrtok, lebo v stredu bol prísny pôst a nemohli sa jesť mäsité jedlá,“ hovorí Kotvasová.

Skryť Vypnúť reklamu

Pochovaním basy začína prísny 40 dňový pôst. „Po „škaredej strede“ prichádza takzvaný „tlustý štvrtek“, ktorý bol zaujímavý tým, že kapustnicu, ktorá ostala z utorka išli vážiť. Tento úkon prebiehal tak, že kapustnicu aj s hrncom vyniesli von, kde sa jeden chlap vyšplhal na strom, druhý mal podať kapustnicu tomu, čo je na strome, ale ten ju zo žartu mal vyliať na toho, ktorý stal pod stromom. Nepodarilo sa zistiť prečo. Azda preto, že v nej nebolo mäsa? Novodobejšími prvkami fašiangov sú plesy, ktoré sa konajú v kultúrnych domoch, ktoré usporadúvajú miestne organizácie, spolky a združenia,“ dodáva etnografka.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Hygge ako životný štýl
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  5. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  6. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  7. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  8. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  9. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  10. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 237
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 31 973
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 731
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 174
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 059
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 570
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 894
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 832
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 533
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 693
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Erik Gašinec (prvý sediaci zľava) ako kapitán na spoločnej fotografii mužstva ŠK Radoľa.

Za MŠK Žilina odohral aj niekoľko turnajov v zahraničí.

4 h
Ondrej Veselý

Podľa skúseného pedagóga je výučba náročná pre učiteľa, ale aj žiaka.

10 h
Patrícia Hmírová (v zelenom) v drese Leczny v zápase Ligy majstrov proti PSG.

Góly strieľala za Slovensko aj za klub.

20. jan

Škola pripravuje virtuálny Deň otvorených dverí.

20. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

10 h

Už teraz je neskoro, vie tréner Nitry po vyhorení so Šamorínom.

20. jan

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

8 h

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

20. jan

Už ste čítali?