Prečo sa slovenský veľvyslanec František Dlhopolček teší z objavenia vŕb v Pekingu?

Aj tohtoročnú Veľkú noc strávi kysucký rodák František Dlhopolček v cudzine. Tentokrát v Čine, kde je veľvyslancom.

Veľvyslanec sa už teší na leto, kedy navštívi rodné Kysuce.Veľvyslanec sa už teší na leto, kedy navštívi rodné Kysuce. (Zdroj: (AFD))

Potešilo ho, že v Pekingu narazil na vŕby. Dodržiava totiž tradície a tak mu nemôže v „pondelok“ chýbať vo „výzbroji“ korbáč, ktorý si sám upletie.

Slovenský veľvyslanec v Číne František Dlhopolček bude tohtoročné veľkonočné sviatky opäť tráviť mimo domova. Keďže pôsobil vo viacerých krajinách, spomína napríklad na špecifickosť Veľkej noci v Izraeli: „V tomto období som rád cestoval do Betlehema, respektíve Jeruzalemu, a zažíval nezabudnuteľnú atmosféru.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dlhopolčekovci patria k rodinám, ktoré sa snažia aj v ďalekej cudzine dodržiavať tradície zdedené od rodičov a prarodičov. „Vedieme k tomu aj naše deti. Nechýbajú varené vajcia a údené mäso s kyslými uhorkami. Keďže sú v Pekingu vŕby, tak môžem aj šibať. Korbáč si ešte viem upliesť, aj keď to nie vždy vyjde podľa mojich predstáv,“ prezrádza.

SkryťVypnúť reklamu

Veľvyslanec má nezabudnuteľné spomienky na „džibu“

A ako vyzerali veľvyslancove šibačky v čase detstva a mladosti?: „Niekoľko dní dopredu sme si uplietli korbáče. Najlepšie boli zo smutnej vŕby, tých však nebolo v Turzovke veľa, takže nám museli stačiť aj obyčajné pri rieke Kysuca. Pondelka sme sa už nemohli dočkať. Skoro ráno sme spoločne so súrodencami a kamarátmi chodili šibať, najmä k rodine a známym. Polievať sme nepolievali, ale voňavku sme mali vždy so sebou. Začínali sme slovami: „Šibi, ryby, mastné ryby, dajte vajce maľované, ak nemáte...“ a tak ďalej. Tradičnou odmenou bola koruna, respektíve varené vajcia - nie však maľované. Keďže som hovoril o Kysuci, nemôžem nespomenúť, ako sme v tomto období pozorovali trenie rýb – takzvanú džibu. Väčšinu času sme strávili pri rieke. Boli to nezabudnuteľné momenty.“ V Číne, ako vraví, sa veľkonočné sviatky neslávia. Ak sa spomenú, ide iba o komerčnú záležitosť.

SkryťVypnúť reklamu

Ako chcú domáci nachytať „našinca“ s exotikou na tanieri

Čína je obrovská krajina, veľvyslanec hovorí, že ju považuje skôr za kontinent. „O dennodenné prekvapenia tu nie je núdza. V posledných týždňoch som mal možnosť cestovať. V Pekingu bola poriadna zima, sneh, mraz, v provincii Yunnan zasa horúco, tropické podnebie, dažďové pralesy a stáda slonov,“ vraví.

Najradšej má, ako vraví, ochutnávanie miestnych špecialít. Častokrát sa ho pýtajú, či uhádne, z čoho je vyrobená: „Častokrát naozaj neviem, keďže ide doslova o exotiku: Niekedy to vyzerá ako mäso, má to jeho chuť, no mäso to nie je. Nehovoriac o štipľavých jedlách, ktoré sú pre našinca jednoducho nejedlé.“

Číňanov navykajú na slovenské halušky

Táto krajina patrí k najväčším dovozcom áut zo Slovenska. V minulom roku ich tam priviezli viac ako 44-tisíc. „Na Slovensku vyrobený Volkswagen predstavuje totiž pre bohatšiu skupinu Číňanov akýsi symbol sociálneho statusu, preto sú autá tak obľúbené. Je dobré, že ich vyvážame stále viac a viac, každé „vyvezené“ totiž predstavuje doma pracovné miesta a tých nikdy nie je dostatok. Bol by som rád, keby sa však uplatnili aj ďalšie výrobky, viac sa diverzifikoval náš vývoz. Minulý mesiac som rokoval s generálnym riaditeľ čínskej spoločnosti, ktorá zo Slovenska dováža autá a ten ma ubezpečil, že v tomto roku ich dovezú ešte viac ako v predchádzajúcom,“ hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Číňania podľa jeho slov majú radi Slovensko. Obľúbili si slovenské víno a našinci ich vraj navykajú aj na bryndzové halušky - podľa veľvyslanca to chce ešte chvíľku času...

Veľmi sa už teší na leto. Ak všetko pôjde podľa plánu, chce prísť do svojho rodiska – Turzovky, na tamojšie hody. Už sa na ne veľmi teší.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 373
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 518
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 306
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 353
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 957
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 513
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 084
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu