VYCHYLOVKA. Medzi najobľúbenejšie podujatia Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke patrí Kuchyňa starých materí. „V domčekoch sa rozkúria staré dobové pece, okolo ktorých sa zvŕtajú šikovné lektorky a pripravujú jedlá priamo na nich. Medzi vychýrené chrumkavé kapustniaky sa v skanzene pomaly zaraďujú aj iné jedlá - polievky, pečené zemiaky so slaninkou a cibuľkou, halušky, zemiakové placky. To sú tie, ktoré sa najviac varievali v domácnostiach na Kysuciach. Naši starí rodičia však nezabúdali ani na dni sviatočné, vtedy si pripravovali sladké pochúťky. Vedeli si napiecť a pripraviť počas sviatkov a pri významných rodinných udalostiach koláče a maškrty, ktoré si vychutnali v kruhu svojich najbližších,“ informuje Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci. Práve niektoré zo sladkých jedál ponúknu návštevníkom počas dnešnej nedele. Tentokrát pôjde o múčne dobroty, rezance s makom, jablkové štrúdle a šišky.
„Strava patrí k jednej zo základných potrieb človeka, ktoré formujú celkový spôsob života. Je sprostredkovaná a určená kultúrou, preto nielen v minulosti, ale aj v súčasnosti podstatne určovala životnú úroveň človeka. Strava a jej charakter úzko súviseli s možnosťami, ktoré poskytovali miestne podmienky a poľnohospodárska výroba. V dôsledku toho mala konkrétny lokálny charakter,“ vysvetľuje Hnidková.