RUDINA. STARÁ BYSTRICA. Napriek tomu, že úroda zemiakov bola vlani pre dlhotrvajúce sucha zlá a družstvo v Rudine na nich prerobilo, rozhodlo sa ich aj tento rok opäť vysadiť na päťhektárovej ploche.
Kysuce boli sebestačné
Na Kysuce sa v minulosti zemiaky nedovážali, región bol sebestačný. Po revolúcii sa situácia zmenila. Už tradične prichádzajú predajcovia z Oravy, Martina, Liptova, najviac však z Poľska. Domáci pestovatelia upustili od tejto plodiny najmä pre vysoké vstupy. Drahá je podľa nich sadba aj hnojivo, navyše, zemiaky sa musia permanentne ošetrovať. Napríklad, len tri až štyrikrát striekať proti plesni zemiakovej, ktorá napáda byľ a spôsobuje jej zosychanie. Viackrát sa striekajú aj proti burine či pásavke zemiakovej. Odradilo ich tiež to, že im úrodu z polí kradli zlodeji.
Rudina – sám vojak v poli
Roľnícke družstvo v Rudine je už dvanásť rokov jediným pestovateľom zemiakov v regióne. Ako jediné na Kysuciach pestovalo aj repku olejnú. „Už sa to nevyplácalo, aj preto sme sa rozhodli od tejto plodiny upustiť,“ hovorí predseda Ľubomír Mičian. Predvlani ozimná repka zle prezimovala, a tak museli plochy nanovo vysiať jarnou. V súčasnosti sa toto družstvo sústreďujú na eko produkty. Chovajú 160 dojníc, denne vyvážajú do Frýdku Místku v ČR 2-tisíc litrov eko mlieka. „Tu by sme ho za takú cenu určite nepredali,“ vraví predseda. V Česku zaň zinkasujú 35 centov za liter, doma by zaň, podľa jeho slov, dostali v súčasnosti 0,25 €.
V Starej Bystrici podľa slov riaditeľa roľníckeho družstva Františka Kullu nepestujú zemiaky už 10 rokov. Napriek tomu, že v minulosti tam zemiačniskám zvykli vyčleniť aj 80 hektárovú plochu. „Vstupy boli vysoké, výkupná cena nízka. Pestovanie sa skratka nevyplácalo,“ hovorí Kulla.
V týchto dňoch sa venujú vývozu maštaľného hnoja, prihnojovaniu ozimín a po tom, ako sa zlepšilo počasie, sa pustili aj do sejby. Ako informoval Kulla, na 50 hektároch vysiali jarné miešanky, koncom apríla vysejú na 70 hektároch kukuricu na siláž.