VYCHYLOVKA. Medzi najobľúbenejšie podujatia Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke patrí podujatie s názvom Kuchyňa starých materí. V domčekoch sa dnes rozkúria staré dobové pece, okolo ktorých sa budú zvŕtať šikovné lektorky a budú pripravovať jedlá priamo na nich. „K vychýreným chrumkavým kapustniakom sa v skanzene pomaly zaraďujú aj iné jedlá: polievky, pečené zemiaky so slaninkou a cibuľkou, halušky, zemiakové placky. To sú jedlá, ktoré sa najviac varievali v domácnostiach na Kysuciach. Naši starí rodičia ale nezabúdali ani na dni sviatočné, vtedy si pripravovali sladké pochúťky. Vedeli si napiecť a pripraviť počas sviatkov a pri významných rodinných udalostiach koláče a maškrty, ktoré si vychutnali v kruhu svojich najbližších,“ informuje Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci. Práve niektoré zo sladkých jedál pripravia pre návštevníkov počas dnešnej nedele, kedy budú mať možnosť ochutnať múčne sladké dobroty. Tento maškrtný deň im spríjemní ľudová hudba Romana Capeka zo Skalitého.