VYCHYLOVKA. Medzi najobľúbenejšie podujatia Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke patrí podujatie s názvom Kuchyňa starých materí. V domčekoch sa dnes rozkúria staré dobové pece, okolo ktorých sa budú zvŕtať šikovné lektorky a budú pripravovať jedlá priamo na nich. „K vychýreným chrumkavým kapustniakom sa v skanzene pomaly zaraďujú aj iné jedlá: polievky, pečené zemiaky so slaninkou a cibuľkou, halušky, zemiakové placky. To sú jedlá, ktoré sa najviac varievali v domácnostiach na Kysuciach. Naši starí rodičia ale nezabúdali ani na dni sviatočné, vtedy si pripravovali sladké pochúťky. Vedeli si napiecť a pripraviť počas sviatkov a pri významných rodinných udalostiach koláče a maškrty, ktoré si vychutnali v kruhu svojich najbližších,“ informuje Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci. Práve niektoré zo sladkých jedál pripravia pre návštevníkov počas dnešnej nedele, kedy budú mať možnosť ochutnať múčne sladké dobroty. Tento maškrtný deň im spríjemní ľudová hudba Romana Capeka zo Skalitého.
Autor: ih