V kysuckých školách sa snažia u detí podporiť pitie mlieka nielen 15. mája. Na väčšine z nich fungujú mliečne programy podporované Európskou úniou. V Krásne nad Kysucou majú napríklad na chodbách žiaci k dispozícii mliečne automaty, z ktorých si môžu mlieko prostredníctvom mliečnych kariet vytiahnuť. Ceny takéhoto mlieka sú symbolické, väčšinu doplácajú práve z fondov únie.
Školy využívajú automaty
Podobne ako v krásňanskej základnej škole mliečne automaty využívajú aj v Zborove nad Bystricou. „Zaviesť mliečny automat do našej školy sme neoľutovali. Rozhodli sme sa tak spolu s rodičmi. Snažili sme sa zvrátiť negatívny trend nárastu a obezity u našich detí a zvýšiť u nich záujem o pitie mlieka. Myslím, že sa nám to aspoň u nás v obci aj podarilo,“ konštatoval starosta Zborova nad Bystricou Juraj Hlavatý, ktorý bol pred dvomi rokmi, v čase keď automat do školy zaviedli, jej riaditeľom.
Čo sa týka čadčianskych škôl, tie tiež zabezpečujú mliečny program prostredníctvom automatov. „V materských školách dostávajú deti mlieko v rámci celodennej stravy vo forme rôznych ponúk jedálneho lístka, ktorý je rôznorodý,“ vysvetlila hovorkyňa Čadce Silvia Cisáriková.
Deň mlieka si v pripomínajú aj žiaci v Turzovke. „Je to však skôr osvetovo bez špeciálnych fyzických aktivít a mliečnych programov,“ informoval viceprimátor Turzovky Kamil Kobolka.
V materskej škole je mlieko a mliečne výrobky bežnou a neoddeliteľnou súčasťou dennej stravy, školská jedáleň materskej školy zabezpečuje doporučené dávky mlieka a mliečnych výrobkov v rámci jedálnych lístkov. Podľa slov Kobolku však rastie počet detí alergických na mlieko a mliečne výrobky, na druhej strane sú mnohé deti nedostatočne vedené k tejto zložke výživy už vo svojich rodinách. Nechcú piť mlieko a majú záujem skôr o ovocie a ovocné šťavy.
„Podobný stav je následne aj v základnej škole. Vedenie školy zabezpečilo v rámci projektu z Európskej únie Školské mlieko na zlepšenie stravovacích návykov mladej generácie dva chladiace automaty na neochutené aj ochutené mlieko. Táto ponuka žiakov zaujala, záujem prevláda najmä u mladších žiakov na ročníkoch 1 – 4, no výnimkou nie sú ani starší. O tom, že sa tento projekt medzi žiakmi ujal svedčí aj jeho vyše 3-ročné fungovanie,“ dodal Kobolka.
Mlieko obsahuje výživné a stavebné látky nevyhnutné pre stavbu tela a rast v detskom veku človeka. Má látky dôležité pre energetické zabezpečenie existencie organizmu, je zdrojom minerálnych látok, vitamínov, enzýmov. Navyše obsahuje základné živiny s vysokou využiteľnosťou a esenciálne látky, ktoré si organizmus nevie vyrobiť sám. Pritom v mlieku sa vyskytujú v dostatočnom množstve a vo vyváženom pomere. Okrem bielkovín, mliečneho cukru, vitamínov je významnou zložkou mlieka aj 14 minerálnych látok, spomedzi ktorých sú najdôležitejšími vápnik a fosfor. Oba sú v ľudskej výžive nenahraditeľné na tvorbu kostí a zubov. Mimoriadne postavenie medzi mliečnymi výrobkami majú ďalšie mliečne produkty, ako sú napríklad jogurty či bryndza, ktoré obsahom živých kultúr pozitívne ovplyvňujú metabolickú aktivitu črevnej mikroflóry a stimulujú imunitný systém.