VYCHYLOVKA. V Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke sa dnes opäť rozkúria staré dobové piecky a skanzen rozvonia dobrotami. Okrem nich čaká od 13. 30 hodiny na návštevníkov hudobný program v podaní ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého. „Zemiaky sa objavili v našich končinách zo všetkých plodín ako posledné a nadobudli vo výžive zásadné postavenie. Chránili od smrti hladom najmä vrchárov. Sadili sa viac a viac a postupne sa z nich začali pripravovať rôzne jednoduché jedlá,“ hovorí Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci a pridáva jednoduchý a chutný recept na zemiaky so slaninou: „Potrebujeme zemiaky v šupe podľa počtu osôb,soľ, slaninku, cibuľu, kyslú kapustu zo suda. Najlepšie sú menšie zemiaky, ktoré si dôkladne umyjeme. Poukladáme na plech, alebo pekáč tesne vedľa seba. Trošku polejeme olejom, alebo použijeme domácu bravčovú masť a dáme do vyhriatej rúry piecť. V priebehu pečenia ich obraciame. Keď sú už skoro mäkké, na vrch poukladáme slaninku, na kolieska nakrájanú cibuľu a dáme do rúry dopiecť. Podávame s kyslou kapustou zo suda.“
Autor: ih