VYCHYLOVKA. Ako chutia jedlá z kapusty pripravené priamo v objektoch na dobových peciach sa môžu počas dnešnej nedele presvedčiť návštevníci kysuckého skanzenu. Budú tam rozvoniavať halušky s kapustou, chrumkavé kapustniaky, pečené zemiaky s kapustou a slaninkou i tradičná kysucká kapustnica.
Celodenný kapustový deň spríjemní návštevníkom Ľudová hudba Romana Capeka zo Skalitého. „Starí Rimania na ňu nedali dopustiť, kapustu považovali za všeliek. Dokonca verili, že jej šťava zmierňuje príznaky opitosti. Má však aj mnohé iné klady, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Vedeli ste napríklad, že pomáha proti demencii a má dvakrát viac vitamínu C ako majú citróny? Pestovali ju i Kelti a od nich sa to naučili Slovania, ktorí zistili, že sa dá nakladať. Pre jednoduchú úpravu a dlhú skladovateľnosť sa veľmi rýchlo stala jednou z hlavných zložiek potravy,“ hovorí Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.
Ako ďalej vysvetľuje, kapusta údajne lieči žalúdočné vredy, čistí črevný trakt, zabíja baktérie a vírusy a má výrazné detoxikačné vlastnosti. Pomáha pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch, chronickej zápche, divertikulóze, narušenej bakteriálnej flóre v črevách, chorobách srdca, hypertenzii, artérioskleróze, osteoporóze, obezite či cukrovke. Pridáva aj recept na Kapustniaky zo skanzenu: „Na cesto potrebujeme 0,7 l vody, 1 kg polohrubej múky, 1 kocku kvasníc, trošku soli. Do plnky treba 15 dkg slaniny, 15 dkg klobásy, 40 dkg kyslej kapusty, 2 uvarené zemiaky, majoránku, čierne korenie. Z vody, kvasníc a soli urobíme kvások. Z múky a kvásku vypracujeme cesto, necháme ho vykysnúť, rozvaľkáme ho, urobíme buchty, ktoré plníme kapustovou plnkou. Vysmážame na oleji.“