Skanzen bude patriť kapustovým dobrotám

Kysucký skanzen opäť rozvonia jedlami z kapusty pripravenými priamo na dobových peciach. Počas dnešnej nedele tam budú pripravovať halušky i pečené zemiaky s kapustou, chrumkavé kapustniaky a ďalšie dobroty.

Počas nedele venovanej kapuste nebude núdza o bohatý kultúrny program.Počas nedele venovanej kapuste nebude núdza o bohatý kultúrny program. (Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. Ako chutia jedlá z kapusty pripravené priamo v objektoch na dobových peciach si môžu vychutnať všetci, ktorí zavítajú dnes do kysuckého skanzenu. „Počas celého dňa tam budú rozvoniavať halušky s kapustou, kapustniaky, pečené zemiaky s kapustou a slaninkou,“ informuje Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Starí Rimania vraj na kapustu nedali dopustiť, považovali ju za všeliek. Pestovali ju i Kelti a od nich sa to naučili Slovania, ktorí zistili, že sa dá nakladať. „Pre jednoduchú úpravu a dlhú skladovateľnosť sa veľmi rýchlo stala jednou z hlavných zložiek potravy,“ hovorí Hnidková.

SkryťVypnúť reklamu

Ako ďalej vysvetľuje, kapusta údajne lieči žalúdočné vredy, čistí črevný trakt, zabíja baktérie a vírusy a má výrazné detoxikačné vlastnosti. Pomáha pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch, chronickej zápche, divertikulóze, narušenej bakteriálnej flóre v črevách, chorobách srdca, hypertenzii, artérioskleróze, osteoporóze, obezite či cukrovke.

Počas nedele venovanej kapuste nebude núdza o bohatý kultúrny program, ktorý tentokrát pripravila folklórna skupina z Krásna nad Kysucou. Na pódiu pri objekte Krčma z Korne o 13.30 hodine priblíži spracovanie a spôsob nakladania kapusty priamo do suda, dobrým „korením“ budú piesne a humorné rozprávanie.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 91 639
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 801
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 485
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 457
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 786
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 564
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 251
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 612
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Stavba železnice na Kysuciach rastie ako z vody.

Modernizácia trate napreduje rýchlo.


Juraj Steiniger trénuje mladých atlétov a zároveň sa zúčastňuje veteránskych súťaží.

Vyhodená guľa sa mu zapáčila.


Najlepším strojárom sa stal Matej Mrmus (tretí zľava).

Matej Mrmus vyhral súťaž Zenit Skills.


Veľkonočné sviatky sa nezadržateľne blížia a s nimi aj túžba po typických pokrmoch cez sladkého baránka, koláčiky, až po slané pochutiny.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu