ské potraviny predávajú vo veľkom.
ČADCA. V kysuckom regióne takmer niet mesta či obce, kde by sa v predajniach nepredávali aj poľské potraviny. Kým voľakedy museli ísť za nimi kupujúci za hranice, teraz ich majú rovno „pod nosom“.
Obyvatelia si na pojazdné predajne už zvykli
Do prihraničných obcí už tradične prichádzajú poľskí predajcovia, ktorí praktizujú ambulantný predaj. Hygiena či účet z registračnej pokladne sú pre kupujúcich nepodstatné. Najdôležitejšia je cena. Poliaci ponúkajú široký sortiment od mäsa, zeleniny, syrov a mliečnych výrobkov, cukroviniek, až po kožušiny či papuče. Ich príchod väčšinou hlásia miestne rozhlasy. Ľudia však takúto reklamu ani nepotrebujú počuť, keďže ide spravidla o rovnaký deň v týždni. Zvyknú ich už čakať.
„Chodím sem pravidelne, kupujem mäso, mäsové výrobky, ryby. Sme dôchodcovia, na drahé potraviny nemáme. Manžel je navyše cukrovkár, denne je mäso a šunku. Rozmýšľame nad tým, koľko ušetríme, a nie, či je to zdravé,“ hovorí 71-ročná pani Magdaléna. Ušetriť takýmto spôsobom sa snažia nielen dôchodcovia, ale i mladé rodiny. Tie sa snažia zásobiť najmä mäsom a výrobkami z neho aj na dlhší čas.
Poľské potraviny, napríklad ryby, sa objavujú aj vo viacerých mäsiarstvach. Aj keď majú na dverách oznam, že predávajú slovenské mäso, poľské dodávky, ktoré ich zavčasu ráno zásobujú, o tom príliš nesvedčia. Akú má teda zákazník istotu, že kupuje slovenské mäso, keď vovnútri vidí potraviny z Poľska?
Inšpektori vraj kontrolujú pôvod mäsa
Ako informovala riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS)v Čadci Jana Ščuryová ich inšpektori kontrolujú v obchodnej sieti mäso a mäsové výrobky aj z pohľadu vysledovateľnosti. Zisťujú, či sa k mäsu v predajni nachádzajú nadobúdacie doklady, na ktorých je uvedený ich pôvod, správne označenie povinnými údajmi a identifikačnou značkou prevádzkovateľa. „Vykonávame úradne kontroly v predajniach, ktoré prijímajú produkty živočíšnych pôvodu, nespracovanej zeleniny a ovocia, ktorej príchod nám je príjemca povinný nahlásiť vopred elektronicky, najneskôr 24 hodín,“ povedala.
Podľa jej slov majú skúsenosti, že popri predaji mäsa a mäsových výrobkov pôvodom zo Slovenska sa ponúkajú na trh aj tie z Poľska, Česka a iných štátov. „Ak v čase kontroly zistíme, že sa ponúka na predaj len poľský tovar a na výveske(reklame) je uvedené slovenské mäso a mäsové výrobky, vtedy predávajúci, respektíve podnikateľ porušil ustanovenia zákona o potravinách,“ dodala Ščuryová.