ČADCA. Milovníci zabíjačkových špecialít si prídu dnes na svoje v kysuckom skanzene. Múzejníci pripravili pre návštevníkov obľúbené podujatie Kuchyňa starých materí – Maškrty zo zabíjačky. „Pre návštevníkov, ktorí sa rozhodnú stráviť u nás sviatočný deň, bude pripravená priamo v objektoch na tradičných dobových peciach, široká ponúka chutných dobrôt. Nebudú chýbať voňavé pečené jelítka, majoránkou a cesnakom voňajúca tlačenka, chlieb s masťou a škvarkami a pravá zabíjačková kapustnica,“ pozýva Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci. Sviatočný deň spríjemní Ľudová hudba Romana Capeka zo Skalitého.
„Mäso bolo v minulosti zriedkavou súčasťou jedálneho lístka. Jedlo sa predovšetkým na výročné sviatky a pri významných udalostiach v živote rodiny, akými bola svadba,krstiny, alebo ak boli v dome hostia. Prasce chovali v kysuckom regióne takmer na každom gazdovstve. Keď už malo nad 100 kíl, gazda stanovil deň zabíjačky. Zabíjalo sa v zime, prevažne okolo Vianoc, pretože mäso bolo treba chladiť. Na zabíjačke vyrábali rôzne špeciality, ktorými nepohrdol žiaden maškrtný jazyk,“ dodala Hnidková.
Autor: ih