V kysuckom skanzene budú rozvoniavať zabíjačkové maškrty

Objekty kysuckého skanzenu rozvoňajú dnes špecialitami zo zabíjačky. Maškrty sa budú pripravovať priamo v objektoch na dobových peciach.

Objekty kysuckého skanzenu rozvoňajú dnes špecialitami zo zabíjačky.Objekty kysuckého skanzenu rozvoňajú dnes špecialitami zo zabíjačky. (Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

ČADCA. Milovníci zabíjačkových špecialít si prídu dnes na svoje v kysuckom skanzene. Múzejníci pripravili pre návštevníkov obľúbené podujatie Kuchyňa starých materí – Maškrty zo zabíjačky. „Pre návštevníkov, ktorí sa rozhodnú stráviť u nás sviatočný deň, bude pripravená priamo v objektoch na tradičných dobových peciach, široká ponúka chutných dobrôt. Nebudú chýbať voňavé pečené jelítka, majoránkou a cesnakom voňajúca tlačenka, chlieb s masťou a škvarkami a pravá zabíjačková kapustnica,“ pozýva Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci. Sviatočný deň spríjemní Ľudová hudba Romana Capeka zo Skalitého.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Mäso bolo v minulosti zriedkavou súčasťou jedálneho lístka. Jedlo sa predovšetkým na výročné sviatky a pri významných udalostiach v živote rodiny, akými bola svadba,krstiny, alebo ak boli v dome hostia. Prasce chovali v kysuckom regióne takmer na každom gazdovstve. Keď už malo nad 100 kíl, gazda stanovil deň zabíjačky. Zabíjalo sa v zime, prevažne okolo Vianoc, pretože mäso bolo treba chladiť. Na zabíjačke vyrábali rôzne špeciality, ktorými nepohrdol žiaden maškrtný jazyk,“ dodala Hnidková.

Autor: ih

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 523
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 598
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 383
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 206
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 580
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 261
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 517
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 492
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Stavba železnice na Kysuciach rastie ako z vody.

Modernizácia trate napreduje rýchlo.


Juraj Steiniger trénuje mladých atlétov a zároveň sa zúčastňuje veteránskych súťaží.

Vyhodená guľa sa mu zapáčila.


Najlepším strojárom sa stal Matej Mrmus (tretí zľava).

Matej Mrmus vyhral súťaž Zenit Skills.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu