Piatok, 9. december, 2022 | Meniny má Izabela

Túži po Michelinovej hviezde

V kuchyni sa motal odmalička a pokukoval po hrncoch. Sledoval, čo všetko mama do nich dáva a ako to napokon vyzerá na tanieri. Dnes je Adam Máčik študentom Hotelovej akadémie v Piešťanoch. Jeho prianím je získať Michelinovu hviezdu.

Nedávno v relácií Tajomstvo mojej kuchyne s Kamilou Magálovou pripravoval bravčovú panenku s hubovým ragú, pikantnou quinoa so zeleninou.Nedávno v relácií Tajomstvo mojej kuchyne s Kamilou Magálovou pripravoval bravčovú panenku s hubovým ragú, pikantnou quinoa so zeleninou. (Zdroj: RTVS)

Tak ako Oscar pre filmára je pre kuchára obrovským ocenením Michelinova hviezda. Devätnásťročný Adam Máčik z Čadce je zatiaľ študentom hotelovky v Piešťanoch, jeho sny však smerujú práve k jej získaniu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Od riaditeľa ku kuchárovi

„Už ako päťročný chlapec som bol v škôlke na karnevale v maske kuchára. Rád som papal, koštoval a motal sa v kuchyni. Nedá sa povedať, že už vtedy som chcel byť kuchárom. Asi ako každé malé dieťa som túžil stať sa smetiarom, policajtom či hasičom. Ten prelom prišiel asi v 5. triede na základnej škole. Vtedy som presne vedel, čo chcem robiť. Najprv som chcel byť riaditeľom hotela, preto som išiel aj na Hotelovú akadémiu Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. Tam som zistil, že chcem byť kuchárom, pretože ma to začalo veľmi baviť a tešilo ma, že čo navarím, ľuďom chutí,“ spomína.

SkryťVypnúť reklamu

Začínal s „panenkou“

Na prvé jedlo, ktoré uvaril, si presne nepamätá. Myslí si, že to bola bravčová panenka v slaninovom kabátiku, plnená slivkou a doplnená slivkovo - vínovou omáčkou. „Vtedy to jedol iba brat a veľmi si to pochvaľoval,“ hovorí. Po skončení školy by chcel ísť do zahraničia. Lákajú ho anglicky a nemecky hovoriace krajiny.

Jeho vzorom je v prvom rade Jamie Oliver. „Nie je to o tom, aké jedlá pripravuje, ale ako pri tom postupuje. Páči sa mi, s akou chuťou varí, ako používa kvalitné a čerstvé suroviny, aký je kreatívny pri tvorbe jedál. Na Slovensku obdivujem Branislava Križana pre jeho food styling, ďalší je Vojto Artz, ktorý je pre mňa slovenský Jamie Oliver,“ prezrádza. Vraví, že sa mu páči varenie z čerstvých surovín a používanie čerstvých byliniek. Miluje taliansku kuchyňu. Aj preto, že v jednoduchosti je krása.

SkryťVypnúť reklamu

Prax si odkrútil v Nemecku

Adam už okúsil aj prax v zahraničí, dvakrát bol v Nemecku. „Bolo tam super. Naučil som sa najmä jazyk, no tu nesprávnu formu, tzv. hovorovú nemčinu, s ktorou som v škole príliš neuspel. Samozrejme, pochytil som veľa z praxe v kuchyni. Videl som prácu pod tlakom, zažil na vlastnej koži, čo znamená rozloženie času prípravy jedál tak, aby všetky, ktoré sa zhotovili, sa zároveň v rovnaký čas aj vyservírovali,“ hovorí.

Pokukuje po hviezde

A aký je jeho cieľ? „Je ich veľa. Chcel by som napríklad variť s Jamiem Oliverom alebo Gordonom Ramsaym. Takisto by som sa chcel zúčastniť na svetových súťažiach vo varení. Ale asi najväčším snom je získať aspoň jednu michelinskú hviezdu,“ prezrádza.

Nedávno v relácií Tajomstvo mojej kuchyne s Kamilou Magálovou pripravoval bravčovú panenku s hubovým ragú, pikantnou quinoa so zeleninou. „Mali sme tému jesenné jedlá a nezohnali sme divinu. Tak sme ju nahradili bravčovou panenkou. Hubové ragú som navrhol ja, pretože mám túto omáčku rád a hodí sa takmer ku všetkému. No a moja pani profesorka navrhla prílohu.

SkryťVypnúť reklamu

Vianoce strávi doma v kruhu najbližších. „Tabuľu a štedrovečernú večeru robíme všetci spolu. Každý priloží ruku k dielu a tak je to najlepšie. Pravdou však je, že mamina má na tom najväčšiu zásluhu,“ dodáva.

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rodinná dovolenka: dvadsaťpäť hotelov v obľúbených letoviskách
  2. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
  3. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú
  4. Kapor a rezne vo sviatočnom menu? Poradíme, čo s použitým olejom
  5. Aby na Vianoce nič nechýbalo
  6. Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2023: Keď história opäť ožíva
  7. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME
  8. Kríza ako odrazový mostík slovenských startupov
  1. Po čom túžia Slováci? Kupujeme, aby sme ušetrili aj sa potešili
  2. Spoločnosť Freshfields otvára nové Business Services Centre
  3. Rodinná dovolenka: dvadsaťpäť hotelov v obľúbených letoviskách
  4. Objavte miesto, kde v objatí troch riek vzniká výnimočné víno
  5. Auto na prenájom môže byť výhodné aj pre živnostníkov
  6. BILLA spolu so zákazníkmi pomôže aj pred Vianocami jednorodičom
  7. Plánujete budúci rok kúpu kosačky ?
  8. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 15 749
  2. TRNKA: Esetov veľa nevznikne a ani ten jeden nemá Slovensko istý 5 934
  3. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME 5 877
  4. Vyberte si knihy s príbehom. Čo sa oplatí čítať na Vianoce? 5 012
  5. Deti cestujú do exotiky zadarmo 4 287
  6. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 3 577
  7. Predaj osobných automobilov Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. 3 558
  8. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú 3 335

Blogy SME

  1. Miroslav Iliaš: O vedeckej (ne)spolupráci s Ruskou federáciou
  2. Veronika Michalčíková: Zamkovskému vzali chatu, do Tatier sa už nikdy nevrátil
  3. Štefan Bukovan: Najnovšia a najvyššia na Kysuciach
  4. Soňa Bulbeck: V takýto smutný deň zomrel Lennon...
  5. Miroslav Zeman: Hľadáte lekára? Aj my. Už viac ako dvadsať rokov.
  6. Marek Mačuha: Vydierač Orbán - prečo mu neustúpiť
  7. Unicef Slovensko: Bežme do škôlky!
  8. Anna Miľanová: Ako denné a nočné svetlo... 2022
  1. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 15 592
  2. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 13 110
  3. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 8 233
  4. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 3 009
  5. Ján Valchár: Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja 2 883
  6. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I. 2 297
  7. Soňa Kallová: Slovenská pošta 1 782
  8. Ľudmila Križanovská: Ako Roman Mikulec urazil Romanu Tabák 1 764
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

MY | TOP správy z regiónov

Prečítajte si výber TOP správ z regiónov.


5 h

Výber TOP športových správ z regiónov.


5 h
Timea sa narodila 23.11.2022

Privítajte s nami novorodencov z Kysúc.


6 h
Mikuláš v klubovni AUTIčko

Deti s autizmom potešil svojim príchodom aj balíčkami.


9 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obecný úrad našiel prázdny. Zamestnankyne po voľbách podali výpovede.


6 h

Pôvodcom svrabu je mikroskopický, maximálne pol milimetra veľký roztoč.


8. dec

Úsek frekventovanej cesty, vedúcej aj Novohradom, pretína významný migračný koridor našej najväčšej šelmy.


8. dec

Namiesto preloženia trate odporúčajú modernizáciu v súčasnom koridore.


14 h

Blogy SME

  1. Miroslav Iliaš: O vedeckej (ne)spolupráci s Ruskou federáciou
  2. Veronika Michalčíková: Zamkovskému vzali chatu, do Tatier sa už nikdy nevrátil
  3. Štefan Bukovan: Najnovšia a najvyššia na Kysuciach
  4. Soňa Bulbeck: V takýto smutný deň zomrel Lennon...
  5. Miroslav Zeman: Hľadáte lekára? Aj my. Už viac ako dvadsať rokov.
  6. Marek Mačuha: Vydierač Orbán - prečo mu neustúpiť
  7. Unicef Slovensko: Bežme do škôlky!
  8. Anna Miľanová: Ako denné a nočné svetlo... 2022
  1. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 15 592
  2. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 13 110
  3. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 8 233
  4. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 3 009
  5. Ján Valchár: Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja 2 883
  6. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I. 2 297
  7. Soňa Kallová: Slovenská pošta 1 782
  8. Ľudmila Križanovská: Ako Roman Mikulec urazil Romanu Tabák 1 764
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu