Nedeľa, 22. júl, 2018 | Meniny má Magdaléna

Túži po Michelinovej hviezde

V kuchyni sa motal odmalička a pokukoval po hrncoch. Sledoval, čo všetko mama do nich dáva a ako to napokon vyzerá na tanieri. Dnes je Adam Máčik študentom Hotelovej akadémie v Piešťanoch. Jeho prianím je získať Michelinovu hviezdu.

Nedávno v relácií Tajomstvo mojej kuchyne s Kamilou Magálovou pripravoval bravčovú panenku s hubovým ragú, pikantnou quinoa so zeleninou.(Zdroj: RTVS)

Tak ako Oscar pre filmára je pre kuchára obrovským ocenením Michelinova hviezda. Devätnásťročný Adam Máčik z Čadce je zatiaľ študentom hotelovky v Piešťanoch, jeho sny však smerujú práve k jej získaniu.

Od riaditeľa ku kuchárovi

„Už ako päťročný chlapec som bol v škôlke na karnevale v maske kuchára. Rád som papal, koštoval a motal sa v kuchyni. Nedá sa povedať, že už vtedy som chcel byť kuchárom. Asi ako každé malé dieťa som túžil stať sa smetiarom, policajtom či hasičom. Ten prelom prišiel asi v 5. triede na základnej škole. Vtedy som presne vedel, čo chcem robiť. Najprv som chcel byť riaditeľom hotela, preto som išiel aj na Hotelovú akadémiu Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. Tam som zistil, že chcem byť kuchárom, pretože ma to začalo veľmi baviť a tešilo ma, že čo navarím, ľuďom chutí,“ spomína.

Článok pokračuje pod video reklamou

Začínal s „panenkou“

Na prvé jedlo, ktoré uvaril, si presne nepamätá. Myslí si, že to bola bravčová panenka v slaninovom kabátiku, plnená slivkou a doplnená slivkovo - vínovou omáčkou. „Vtedy to jedol iba brat a veľmi si to pochvaľoval,“ hovorí. Po skončení školy by chcel ísť do zahraničia. Lákajú ho anglicky a nemecky hovoriace krajiny.

Jeho vzorom je v prvom rade Jamie Oliver. „Nie je to o tom, aké jedlá pripravuje, ale ako pri tom postupuje. Páči sa mi, s akou chuťou varí, ako používa kvalitné a čerstvé suroviny, aký je kreatívny pri tvorbe jedál. Na Slovensku obdivujem Branislava Križana pre jeho food styling, ďalší je Vojto Artz, ktorý je pre mňa slovenský Jamie Oliver,“ prezrádza. Vraví, že sa mu páči varenie z čerstvých surovín a používanie čerstvých byliniek. Miluje taliansku kuchyňu. Aj preto, že v jednoduchosti je krása.

Prax si odkrútil v Nemecku

Adam už okúsil aj prax v zahraničí, dvakrát bol v Nemecku. „Bolo tam super. Naučil som sa najmä jazyk, no tu nesprávnu formu, tzv. hovorovú nemčinu, s ktorou som v škole príliš neuspel. Samozrejme, pochytil som veľa z praxe v kuchyni. Videl som prácu pod tlakom, zažil na vlastnej koži, čo znamená rozloženie času prípravy jedál tak, aby všetky, ktoré sa zhotovili, sa zároveň v rovnaký čas aj vyservírovali,“ hovorí.

Pokukuje po hviezde

A aký je jeho cieľ? „Je ich veľa. Chcel by som napríklad variť s Jamiem Oliverom alebo Gordonom Ramsaym. Takisto by som sa chcel zúčastniť na svetových súťažiach vo varení. Ale asi najväčším snom je získať aspoň jednu michelinskú hviezdu,“ prezrádza.

Nedávno v relácií Tajomstvo mojej kuchyne s Kamilou Magálovou pripravoval bravčovú panenku s hubovým ragú, pikantnou quinoa so zeleninou. „Mali sme tému jesenné jedlá a nezohnali sme divinu. Tak sme ju nahradili bravčovou panenkou. Hubové ragú som navrhol ja, pretože mám túto omáčku rád a hodí sa takmer ku všetkému. No a moja pani profesorka navrhla prílohu.

Vianoce strávi doma v kruhu najbližších. „Tabuľu a štedrovečernú večeru robíme všetci spolu. Každý priloží ruku k dielu a tak je to najlepšie. Pravdou však je, že mamina má na tom najväčšiu zásluhu,“ dodáva.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 229
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 413
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 286
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 655
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 676
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 437
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 916
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 517
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 863
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 669

Hlavné správy z My Kysuce

DOPRAVA 2018 – kadiaľ vedie cesta do budúcnosti?

Súčasnosť a budúcnosť cestnej infraštruktúry, vízia verejnej osobnej dopravy a smerovanie železničnej i leteckej dopravy, budú hlavným témami najväčšej medzinárodnej konferencie na Slovensku DOPRAVA 2018.

Vodič traktora, ktorý spôsobil tragickú zrážku s vlakom, nafúkal

Tragická nehoda sa stala včera vo večerných hodinách v obci Svrčinovec.

FOTOGALÉRIA: Tatran prehral, no čestný gól mal na dosah

Oščadnica privítala v Slovnaft Cupe na domácej pôde treťoligové Námestovo.

Násilníkovi, ktorý prepadol dôchodcu, hrozí doživotie

Kriminalisti objasnili lúpežné prepadnutie v podchode žilinskej železničnej stanice. Tridsaťdvaročný páchateľ môže stráviť zvyšok života za mrežami.

Bábätká z čadčianskej pôrodnice 42.

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v čadčianskej nemocnici a ich fotky sú zverejnené aj v MY Kysuckých novinách.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Napätá situácia v Nových Zámkoch: Borbély hovorí o ekonomickom hochštaplerizme

Správna rada odvolala štatutára futbalového klubu. Ten všetky obvinenia odmieta.

Slovenský futbalista sníva svoj sen, prestúpil zo šiestej do tretej ligy

Futbalista Tomáš Verbír zmenil počas leta klub.

AKTUALIZOVANÉ o 10.40

V bazéne v Nitre našli mŕtvolu muža, hygienici prikázali vymeniť vodu

Mladík zrejme preliezol plot.

Vybrali SME

Už ste čítali?