Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Túži po Michelinovej hviezde

V kuchyni sa motal odmalička a pokukoval po hrncoch. Sledoval, čo všetko mama do nich dáva a ako to napokon vyzerá na tanieri. Dnes je Adam Máčik študentom Hotelovej akadémie v Piešťanoch. Jeho prianím je získať Michelinovu hviezdu.

Nedávno v relácií Tajomstvo mojej kuchyne s Kamilou Magálovou pripravoval bravčovú panenku s hubovým ragú, pikantnou quinoa so zeleninou.Nedávno v relácií Tajomstvo mojej kuchyne s Kamilou Magálovou pripravoval bravčovú panenku s hubovým ragú, pikantnou quinoa so zeleninou. (Zdroj: RTVS)

Tak ako Oscar pre filmára je pre kuchára obrovským ocenením Michelinova hviezda. Devätnásťročný Adam Máčik z Čadce je zatiaľ študentom hotelovky v Piešťanoch, jeho sny však smerujú práve k jej získaniu.

Od riaditeľa ku kuchárovi

„Už ako päťročný chlapec som bol v škôlke na karnevale v maske kuchára. Rád som papal, koštoval a motal sa v kuchyni. Nedá sa povedať, že už vtedy som chcel byť kuchárom. Asi ako každé malé dieťa som túžil stať sa smetiarom, policajtom či hasičom. Ten prelom prišiel asi v 5. triede na základnej škole. Vtedy som presne vedel, čo chcem robiť. Najprv som chcel byť riaditeľom hotela, preto som išiel aj na Hotelovú akadémiu Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. Tam som zistil, že chcem byť kuchárom, pretože ma to začalo veľmi baviť a tešilo ma, že čo navarím, ľuďom chutí,“ spomína.

Skryť Vypnúť reklamu

Začínal s „panenkou“

Na prvé jedlo, ktoré uvaril, si presne nepamätá. Myslí si, že to bola bravčová panenka v slaninovom kabátiku, plnená slivkou a doplnená slivkovo - vínovou omáčkou. „Vtedy to jedol iba brat a veľmi si to pochvaľoval,“ hovorí. Po skončení školy by chcel ísť do zahraničia. Lákajú ho anglicky a nemecky hovoriace krajiny.

Jeho vzorom je v prvom rade Jamie Oliver. „Nie je to o tom, aké jedlá pripravuje, ale ako pri tom postupuje. Páči sa mi, s akou chuťou varí, ako používa kvalitné a čerstvé suroviny, aký je kreatívny pri tvorbe jedál. Na Slovensku obdivujem Branislava Križana pre jeho food styling, ďalší je Vojto Artz, ktorý je pre mňa slovenský Jamie Oliver,“ prezrádza. Vraví, že sa mu páči varenie z čerstvých surovín a používanie čerstvých byliniek. Miluje taliansku kuchyňu. Aj preto, že v jednoduchosti je krása.

Skryť Vypnúť reklamu

Prax si odkrútil v Nemecku

Adam už okúsil aj prax v zahraničí, dvakrát bol v Nemecku. „Bolo tam super. Naučil som sa najmä jazyk, no tu nesprávnu formu, tzv. hovorovú nemčinu, s ktorou som v škole príliš neuspel. Samozrejme, pochytil som veľa z praxe v kuchyni. Videl som prácu pod tlakom, zažil na vlastnej koži, čo znamená rozloženie času prípravy jedál tak, aby všetky, ktoré sa zhotovili, sa zároveň v rovnaký čas aj vyservírovali,“ hovorí.

Pokukuje po hviezde

A aký je jeho cieľ? „Je ich veľa. Chcel by som napríklad variť s Jamiem Oliverom alebo Gordonom Ramsaym. Takisto by som sa chcel zúčastniť na svetových súťažiach vo varení. Ale asi najväčším snom je získať aspoň jednu michelinskú hviezdu,“ prezrádza.

Nedávno v relácií Tajomstvo mojej kuchyne s Kamilou Magálovou pripravoval bravčovú panenku s hubovým ragú, pikantnou quinoa so zeleninou. „Mali sme tému jesenné jedlá a nezohnali sme divinu. Tak sme ju nahradili bravčovou panenkou. Hubové ragú som navrhol ja, pretože mám túto omáčku rád a hodí sa takmer ku všetkému. No a moja pani profesorka navrhla prílohu.

Skryť Vypnúť reklamu

Vianoce strávi doma v kruhu najbližších. „Tabuľu a štedrovečernú večeru robíme všetci spolu. Každý priloží ruku k dielu a tak je to najlepšie. Pravdou však je, že mamina má na tom najväčšiu zásluhu,“ dodáva.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 678
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 19 133
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 110
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 133
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 661
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 357
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 920
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 584
  9. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 305
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 301
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Strelili 25 gólov. To sme tu už dlho nemali, hovorí Kamil Koleno

Sme trošku sklamaní z toho, že súťaž sa opäť zastavila. Najmä keď sa nám darilo, hovorí hráč Krásna nad Kysucou.

Kamil Koleno.
Celoplošné testovanie

Armáda bude zajtra kontrolovať odberné miesta v Čadci

V Turzovke sú pracovníci MsÚ ochotní pomôcť, no majú aj dôvody, prečo sa vírusu obávať.

Pacientov pribúda, nemocnica v Čadci prosí zdravotníkov o pomoc

Situácia v nemocnici je podľa riaditeľa vážna.

Jazdná polícia v teréne.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?