Tak ako Oscar pre filmára je pre kuchára obrovským ocenením Michelinova hviezda. Devätnásťročný Adam Máčik z Čadce je zatiaľ študentom hotelovky v Piešťanoch, jeho sny však smerujú práve k jej získaniu.
Od riaditeľa ku kuchárovi
„Už ako päťročný chlapec som bol v škôlke na karnevale v maske kuchára. Rád som papal, koštoval a motal sa v kuchyni. Nedá sa povedať, že už vtedy som chcel byť kuchárom. Asi ako každé malé dieťa som túžil stať sa smetiarom, policajtom či hasičom. Ten prelom prišiel asi v 5. triede na základnej škole. Vtedy som presne vedel, čo chcem robiť. Najprv som chcel byť riaditeľom hotela, preto som išiel aj na Hotelovú akadémiu Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. Tam som zistil, že chcem byť kuchárom, pretože ma to začalo veľmi baviť a tešilo ma, že čo navarím, ľuďom chutí,“ spomína.
Začínal s „panenkou“
Na prvé jedlo, ktoré uvaril, si presne nepamätá. Myslí si, že to bola bravčová panenka v slaninovom kabátiku, plnená slivkou a doplnená slivkovo - vínovou omáčkou. „Vtedy to jedol iba brat a veľmi si to pochvaľoval,“ hovorí. Po skončení školy by chcel ísť do zahraničia. Lákajú ho anglicky a nemecky hovoriace krajiny.
Jeho vzorom je v prvom rade Jamie Oliver. „Nie je to o tom, aké jedlá pripravuje, ale ako pri tom postupuje. Páči sa mi, s akou chuťou varí, ako používa kvalitné a čerstvé suroviny, aký je kreatívny pri tvorbe jedál. Na Slovensku obdivujem Branislava Križana pre jeho food styling, ďalší je Vojto Artz, ktorý je pre mňa slovenský Jamie Oliver,“ prezrádza. Vraví, že sa mu páči varenie z čerstvých surovín a používanie čerstvých byliniek. Miluje taliansku kuchyňu. Aj preto, že v jednoduchosti je krása.
Prax si odkrútil v Nemecku
Adam už okúsil aj prax v zahraničí, dvakrát bol v Nemecku. „Bolo tam super. Naučil som sa najmä jazyk, no tu nesprávnu formu, tzv. hovorovú nemčinu, s ktorou som v škole príliš neuspel. Samozrejme, pochytil som veľa z praxe v kuchyni. Videl som prácu pod tlakom, zažil na vlastnej koži, čo znamená rozloženie času prípravy jedál tak, aby všetky, ktoré sa zhotovili, sa zároveň v rovnaký čas aj vyservírovali,“ hovorí.
Pokukuje po hviezde
A aký je jeho cieľ? „Je ich veľa. Chcel by som napríklad variť s Jamiem Oliverom alebo Gordonom Ramsaym. Takisto by som sa chcel zúčastniť na svetových súťažiach vo varení. Ale asi najväčším snom je získať aspoň jednu michelinskú hviezdu,“ prezrádza.
Nedávno v relácií Tajomstvo mojej kuchyne s Kamilou Magálovou pripravoval bravčovú panenku s hubovým ragú, pikantnou quinoa so zeleninou. „Mali sme tému jesenné jedlá a nezohnali sme divinu. Tak sme ju nahradili bravčovou panenkou. Hubové ragú som navrhol ja, pretože mám túto omáčku rád a hodí sa takmer ku všetkému. No a moja pani profesorka navrhla prílohu.
Vianoce strávi doma v kruhu najbližších. „Tabuľu a štedrovečernú večeru robíme všetci spolu. Každý priloží ruku k dielu a tak je to najlepšie. Pravdou však je, že mamina má na tom najväčšiu zásluhu,“ dodáva.