Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Túži po Michelinovej hviezde

V kuchyni sa motal odmalička a pokukoval po hrncoch. Sledoval, čo všetko mama do nich dáva a ako to napokon vyzerá na tanieri. Dnes je Adam Máčik študentom Hotelovej akadémie v Piešťanoch. Jeho prianím je získať Michelinovu hviezdu.

Nedávno v relácií Tajomstvo mojej kuchyne s Kamilou Magálovou pripravoval bravčovú panenku s hubovým ragú, pikantnou quinoa so zeleninou.Nedávno v relácií Tajomstvo mojej kuchyne s Kamilou Magálovou pripravoval bravčovú panenku s hubovým ragú, pikantnou quinoa so zeleninou. (Zdroj: RTVS)

Tak ako Oscar pre filmára je pre kuchára obrovským ocenením Michelinova hviezda. Devätnásťročný Adam Máčik z Čadce je zatiaľ študentom hotelovky v Piešťanoch, jeho sny však smerujú práve k jej získaniu.

Od riaditeľa ku kuchárovi

„Už ako päťročný chlapec som bol v škôlke na karnevale v maske kuchára. Rád som papal, koštoval a motal sa v kuchyni. Nedá sa povedať, že už vtedy som chcel byť kuchárom. Asi ako každé malé dieťa som túžil stať sa smetiarom, policajtom či hasičom. Ten prelom prišiel asi v 5. triede na základnej škole. Vtedy som presne vedel, čo chcem robiť. Najprv som chcel byť riaditeľom hotela, preto som išiel aj na Hotelovú akadémiu Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. Tam som zistil, že chcem byť kuchárom, pretože ma to začalo veľmi baviť a tešilo ma, že čo navarím, ľuďom chutí,“ spomína.

Skryť Vypnúť reklamu

Začínal s „panenkou“

Na prvé jedlo, ktoré uvaril, si presne nepamätá. Myslí si, že to bola bravčová panenka v slaninovom kabátiku, plnená slivkou a doplnená slivkovo - vínovou omáčkou. „Vtedy to jedol iba brat a veľmi si to pochvaľoval,“ hovorí. Po skončení školy by chcel ísť do zahraničia. Lákajú ho anglicky a nemecky hovoriace krajiny.

Jeho vzorom je v prvom rade Jamie Oliver. „Nie je to o tom, aké jedlá pripravuje, ale ako pri tom postupuje. Páči sa mi, s akou chuťou varí, ako používa kvalitné a čerstvé suroviny, aký je kreatívny pri tvorbe jedál. Na Slovensku obdivujem Branislava Križana pre jeho food styling, ďalší je Vojto Artz, ktorý je pre mňa slovenský Jamie Oliver,“ prezrádza. Vraví, že sa mu páči varenie z čerstvých surovín a používanie čerstvých byliniek. Miluje taliansku kuchyňu. Aj preto, že v jednoduchosti je krása.

Skryť Vypnúť reklamu

Prax si odkrútil v Nemecku

Adam už okúsil aj prax v zahraničí, dvakrát bol v Nemecku. „Bolo tam super. Naučil som sa najmä jazyk, no tu nesprávnu formu, tzv. hovorovú nemčinu, s ktorou som v škole príliš neuspel. Samozrejme, pochytil som veľa z praxe v kuchyni. Videl som prácu pod tlakom, zažil na vlastnej koži, čo znamená rozloženie času prípravy jedál tak, aby všetky, ktoré sa zhotovili, sa zároveň v rovnaký čas aj vyservírovali,“ hovorí.

Pokukuje po hviezde

A aký je jeho cieľ? „Je ich veľa. Chcel by som napríklad variť s Jamiem Oliverom alebo Gordonom Ramsaym. Takisto by som sa chcel zúčastniť na svetových súťažiach vo varení. Ale asi najväčším snom je získať aspoň jednu michelinskú hviezdu,“ prezrádza.

Nedávno v relácií Tajomstvo mojej kuchyne s Kamilou Magálovou pripravoval bravčovú panenku s hubovým ragú, pikantnou quinoa so zeleninou. „Mali sme tému jesenné jedlá a nezohnali sme divinu. Tak sme ju nahradili bravčovou panenkou. Hubové ragú som navrhol ja, pretože mám túto omáčku rád a hodí sa takmer ku všetkému. No a moja pani profesorka navrhla prílohu.

Skryť Vypnúť reklamu

Vianoce strávi doma v kruhu najbližších. „Tabuľu a štedrovečernú večeru robíme všetci spolu. Každý priloží ruku k dielu a tak je to najlepšie. Pravdou však je, že mamina má na tom najväčšiu zásluhu,“ dodáva.

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  3. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  1. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  5. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Keď ekológia spája
  8. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  9. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 275
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 138
  3. Od Česka až po Jadran 3 900
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 418
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 268
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 154
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 115
  8. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 973
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 723
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 195
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Po páde z kolobežky zachraňovali 12-ročného chlapca.

Pre pacienta prišiel vrtuľník.


10 h
Súčasťou prednášok centra bola aj prehliadka fabriky.

Textilné centrum v Čadci je unikátne. Uchováva tradičné technológie, ktoré môžu byť prínosné pre viacerých.


11 h
Dlhoroční členovia boli ocenení čestným uznaním.

Základná organizácia Slovenského zväzu záhradkárov (ZO SZZ) v Rakovej aktívne pracuje už od roku 1961. Jej poslaním je najmä organizovať, zabezpečovať a rozvíjať záhradkársku činnosť, spolupracovať na tvorbe a ochrane životného prostredia.


13 h
Malý, pomyselný bratranec tatranského Predného Soliska.

V seriáli KAM S TURISTICKOU PALIČKOU vám postupne prinesieme tip na výlet zo všetkých obcí a miest na Kysuciach.


Lucia Palicová 18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šelma ležala neďaleko kontajnera.


a 1 ďalší 16 h

K machináciám malo prísť v súvislosti s výstavbou parkovacích domov.


20 h

Občianske združenie dostalo za stavebný delikt pokutu. Predseda hovorí, že boli presvedčení o tom, že neporušujú stavebný zákon.


27. júl

Rušňovodič bol podrobený dychovej skúške na alkohol, výsledok bol negatívny.


TASR 20 h

Už ste čítali?