VYCHYLOVKA. Návštevníci kysuckého skanzenu sa už tradične tešia na Kuchyňu starých materí, ktorú múzejníci pripravujú s veľkou dôkladnosťou. V domčekoch sa rozkúria staré dobové pece, okolo ktorých sa zvŕtajú šikovné lektorky a pripravujú jedlá priamo na nich. „Medzi vychýrené chrumkavé kapustniaky sa pomaly zaradzujú aj iné jedlá: polievky, pečené zemiaky so slaninkou a cibuľkou, halušky, zemiakové placky. Tie sa najviac varievali v domácnostiach na Kysuciach. Ale naši starí rodičia nezabúdali, ani na sviatočné dni, vtedy si pripravovali sladké pochúťky. Vedeli si napiecť a pripraviť počas sviatkov a pri významných rodinných udalostiach koláče a maškrty, ktoré si vychutnali v kruhu svojich najbližších,“ informuje Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.
Práve niektoré z týchto jedál ponúknu počas dnešnej nedele, keby budú môcť návštevníci ochutnať sladké dobroty - rezance s makom, kysnutý koláč a šišky. Nedeľné popoludnie im od 13.30 h spríjemní Ľudová hudba Romana Capeka zo Skalitého.
Autor: ih