Piatok, 14. december, 2018 | Meniny má Branislava, Bronislava

V skanzene si prídu na svoje milovníci polievok

Kysucký skanzen vo Vychylovke je jediným múzeom v prírode na Slovensku, ktoré má vo svojich objektoch funkčné dobové pece. Návštevníci si tam preto môžu často pochutiť na rôznych starodávnych jedlách. Tentokrát to budú polievky.

Kysucký skanzen bude patriť tradičným kysuckým polievkam.(Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. Kuchyňa starých materí patrí už tradične medzi obľúbené podujatia kysuckého skanzenu. Na zachovaných dobových peciach tam počas sezóny pripravujú všakovakú ľudovú stravu. Medzi najobľúbenejšie jedlá patria kapustniaky, podlesníky halušky či zemiaky so slaninkou. Do jedálnička však múzejníci zaradili aj polievky pripravované zo strukovín, ovocia a zeleniny podľa receptúr starých materí.

Dnešná nedeľa sa bude niesť s označením „polievková“. Lahodnými tónmi ju okorení od 13.30 h účinkovanie Ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého.

„Každý obed, aspoň u nás na Slovensku vždy začína polievkou. Medzi najobľúbenejšie patria zemiaková, fazuľová, šošovicová, hrachová, kapustová, zabíjačková kapustnica, hubová, cibuľová, cesnaková, špenátová a rôzne zeleninové či mäsové vývary,“ hovorí Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Ako chutí polievka uvarená v starej drevenici na dobovej peci môžu vyskúšať návštevníci, ktorí sa rozhodnú stráviť dnešnú nedeľu v prírode. Skanzen rozvonia kapustou, hrachom, zemiakmi a sušenými slivkami. Opäť sa rozkúria staré dobové pece, na ktorých vrtké lektorky skanzenu navaria polievky, medzi ktorými nebude chýbať kapustová, hrachová so sušenými slivkami či zemiaková.

V minulosti boli polievky základom stravy. Naši predkovia preferovali také, ktoré boli husté, sýte a konzumovali sa ako raňajky, predkrm alebo hlavné jedlo. Neodmysliteľnú úlohu zohrávali aj v súvislosti s tradíciami. Išlo napríklad o spoločné jedenie polievky novomanželov z jedného taniera na svadobnej hostine, čo malo symbolizovať ich spoluprácu a súdržnosť.

„História polievok siaha až do desiateho tisícročia pred našim letopočtom a ich začiatok sa spája s vynájdením vodotesných nádob vhodných na varenie, obyčajne z hliny alebo zvieracej kože. Prvé polievky boli väčšinou zeleninovým vývarom. Mäsové sú vynálezom francúzskeho kulinárskeho umenia z podstatne neskoršieho obdobia. Silné vývary „buoillon" sa používali ako liek pre chorých a ľudia im pripisovali mystickú liečivú moc,“ vysvetľuje Hnidková.

Na záver pridáva jeden lacný, zdravý, chutný a rýchly recept na kysuckú polievku nazývanú strova: „Na prípravu potrebujeme 10 dkg suchej fazule, 3 dkg krúp, 3 dkg mrkvy, 3 dkg petržlenu, 6 dkg kvaky, 10 dkg zemiakov, 20 dkg údeného mäsa, vodu, soľ, korenie. Mäso nakrájame na malé kúsky a dáme variť s vopred namočenou fazuľou. Neskôr pridáme pokrájanú zeleninu, zemiaky a krúpy. Dochutíme soľou a okoreníme.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  3. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  7. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  2. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  3. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  4. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  5. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  6. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  7. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  8. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  9. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  10. Slovensko spieva koledy
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 59 360
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 15 818
  3. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 11 597
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 932
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 980
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 783
  7. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 4 225
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 881
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 3 779
  10. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 3 771

Téma: Tipy na výlet


Hlavné správy z My Kysuce

Štefanský pohár sa blíži

Čadca bude po roku opäť žiť futbalom.

Na veľtrhu cvičných firiem sa im darilo

V dňoch 22. – 23. novembra sa v Bratislave konal jubilejný 20. ročník súťaže Medzinárodný veľtrh cvičných firiem.

Koledy sme spievali aj v Čadci

Regionálne týždenníky MY, ktoré patria do vydavateľského domu Petit Press, pripravili druhý ročník akcie pod názvom Slovensko spieva koledy.

Školákom sa predstavili folkloristi

Súčasťou Základnej školy Oščadnica Ústredie je i DFS Oščadnička, ktorý má viac ako 80 členov, ako aj noví členovia FS Račan zo žiakov 8. a 9. ročníka ZŠ.

Dobrí zubári sa starajú o váš zdravý úsmev už 25 rokov

Vybudovať úspešnú zubnú kliniku na Kysuciach nebolo jednoduché. Ale zakladateľ Petramedu - Dr. h. c. MUDr. Peter Džupa, PhD., MPH - sa tejto výzvy nezľakol a v roku 1993 vznikla ambulancia, ktorá je dnes úspešnou zubnou klinikou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mladíci zbili taxikára, ukradli a zapálili mu auto

Dlhoročné tresty väzenia hrozia 19-ročnému Marošovi z Mútneho a 16-ročnému mladistvému z Brezy, obvinení sú zo zločinu lúpeže.

Fotografi vytvorili krásne zábery zasnežených Malých Karpát (galéria)

Skupina fotografov nám poskytla krásne scenérie zasnežených Malých Karpát.

Primátor Rajca zvolal staré zastupiteľstvo. Dal si preplatiť dovolenku

Ján Rybárik nemal na dovolenku čas pre vyťaženosť a prácu na rôznych projektoch.

Zomrela posledná Bánovčanka, ktorá prežila holokaust

Posledná preživšia Bánovčanka Alžbeta Schicková, ktorá bola väznená od roku 1942 v pracovných a v koncentračných táboroch, zomrela 11. decembra vo veku 91 rokov.

Vybrali SME

Už ste čítali?