Streda, 22. november, 2017 | Meniny má Cecília
Pridajte si svoje mesto

V skanzene si prídu na svoje milovníci polievok

Kysucký skanzen vo Vychylovke je jediným múzeom v prírode na Slovensku, ktoré má vo svojich objektoch funkčné dobové pece. Návštevníci si tam preto môžu často pochutiť na rôznych starodávnych jedlách. Tentokrát to budú polievky.

Kysucký skanzen bude patriť tradičným kysuckým polievkam.(Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. Kuchyňa starých materí patrí už tradične medzi obľúbené podujatia kysuckého skanzenu. Na zachovaných dobových peciach tam počas sezóny pripravujú všakovakú ľudovú stravu. Medzi najobľúbenejšie jedlá patria kapustniaky, podlesníky halušky či zemiaky so slaninkou. Do jedálnička však múzejníci zaradili aj polievky pripravované zo strukovín, ovocia a zeleniny podľa receptúr starých materí.

Dnešná nedeľa sa bude niesť s označením „polievková“. Lahodnými tónmi ju okorení od 13.30 h účinkovanie Ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého.

„Každý obed, aspoň u nás na Slovensku vždy začína polievkou. Medzi najobľúbenejšie patria zemiaková, fazuľová, šošovicová, hrachová, kapustová, zabíjačková kapustnica, hubová, cibuľová, cesnaková, špenátová a rôzne zeleninové či mäsové vývary,“ hovorí Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Ako chutí polievka uvarená v starej drevenici na dobovej peci môžu vyskúšať návštevníci, ktorí sa rozhodnú stráviť dnešnú nedeľu v prírode. Skanzen rozvonia kapustou, hrachom, zemiakmi a sušenými slivkami. Opäť sa rozkúria staré dobové pece, na ktorých vrtké lektorky skanzenu navaria polievky, medzi ktorými nebude chýbať kapustová, hrachová so sušenými slivkami či zemiaková.

V minulosti boli polievky základom stravy. Naši predkovia preferovali také, ktoré boli husté, sýte a konzumovali sa ako raňajky, predkrm alebo hlavné jedlo. Neodmysliteľnú úlohu zohrávali aj v súvislosti s tradíciami. Išlo napríklad o spoločné jedenie polievky novomanželov z jedného taniera na svadobnej hostine, čo malo symbolizovať ich spoluprácu a súdržnosť.

„História polievok siaha až do desiateho tisícročia pred našim letopočtom a ich začiatok sa spája s vynájdením vodotesných nádob vhodných na varenie, obyčajne z hliny alebo zvieracej kože. Prvé polievky boli väčšinou zeleninovým vývarom. Mäsové sú vynálezom francúzskeho kulinárskeho umenia z podstatne neskoršieho obdobia. Silné vývary „buoillon" sa používali ako liek pre chorých a ľudia im pripisovali mystickú liečivú moc,“ vysvetľuje Hnidková.

Na záver pridáva jeden lacný, zdravý, chutný a rýchly recept na kysuckú polievku nazývanú strova: „Na prípravu potrebujeme 10 dkg suchej fazule, 3 dkg krúp, 3 dkg mrkvy, 3 dkg petržlenu, 6 dkg kvaky, 10 dkg zemiakov, 20 dkg údeného mäsa, vodu, soľ, korenie. Mäso nakrájame na malé kúsky a dáme variť s vopred namočenou fazuľou. Neskôr pridáme pokrájanú zeleninu, zemiaky a krúpy. Dochutíme soľou a okoreníme.“

Ďalšie články z témy Tipy na výlet

Článok je zaradený aj do ďalších tém Tipy na výlet, Tipy na výlet, Tipy na výlet, Tipy na výlet, Tipy na výlet

  1. V utorok zatvoria frekventovanú cestu na Kysuciach. Dôvodom je kamión Foto 14 414
  2. Bukovský most už je prejazdný 1 983
  3. Dnes uzatvoria horelický tunel 1 875
  4. Vo Svrčinovci sa prevrátil kamión Foto 1 498
  5. Kysuce sa dočkali prvého ihriska s umelou trávou Foto 670
  6. NIKASPORT už čaká na svojich prvých zákazníkov Foto 577
  7. Policajti upozorňujú na používanie stretávacích svetiel 162
  8. Čadčan si pred jazdou vypil, teraz ho čaká trest 154
  9. Motoristom začne slúžiť úsek D3 Žilina Strážov – Žilina, Brodno už čoskoro 150
  10. Horskí záchranári pomohli na Veľkej Rači zranenému turistovi 128

Najčítanejšie správy

Kysuce

V utorok zatvoria frekventovanú cestu na Kysuciach. Dôvodom je kamión

Vo večerných hodinách bude uzatvorený frekventovaný úsek cesty I/11 v obci Svrčinovec (okres Čadca).

Bukovský most už je prejazdný

Po mesiacoch, počas ktorých zvyšovali tonáž, od dnes Bukovský most slúži verejnosti.

Dnes uzatvoria horelický tunel

Polícia upozorňuje motoristov na dopravné obmedzenie. Dnes od 22. hodiny do stredy maximálne 2. hodiny obojsmerne uzatvoria tunel Horelica z dôvodu havarijnej opravy.

Vo Svrčinovci sa prevrátil kamión

V oboch smeroch sa pre dopravnú nehodu zdržíte.

Kysuce sa dočkali prvého ihriska s umelou trávou

Ihrisko v Kysuckom Novom Meste prišiel otvoriť aj prezident SFZ Ján Kováčik.

Blízke regióny

Takto sa čoskoro rozšíri martinské Campo di Martin

Do areálu nákupného strediska v martinských Košútoch pribudne nový objekt. Robotníci tam čoskoro postavia ďalšie centrum s desiatimi prevádzkami pre obchod a služby.

Pozrite, čo všetko sa zmení v trstenskej pôrodnici

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie Hornooravskej nemocnice prejde rozsiahlou rekonštrukciou. Z eurofondov získalo zariadenie až 3,7 milióna eur.

Narazil do stĺpu, policajti mu namerali 2,13 promile

Nočná jazda Volkswagenu Chlebnicami sa skončila predčasne. Muž so ženou utrpeli zranenia.

Pozrite sa, čo pribudne v centre metropoly

Rekonštrukciu priestoru medzi cukrárňou, obchodným domom a hotelom vylepšia stavebné úpravy.

D1 pri Žiline definitívne skončí v poli

Hoci si diaľničiari vybrali zhotoviteľa privádzača do Žiliny ešte pred štyrmi mesiacmi, dodnes nie je zmluva so stavebnou spoločnosťou podpísaná.

Všetky správy

Ak sa bude chcieť pacient objednať, vyšetrenie nech si zaplatí sám

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker chce zmeniť spôsob objednávania pacientov.

Mariňák: Ak ponorku nájdu, námorníkov aj tak nezachránia

Stratenú argentínsku ponorku by mohol nájsť sonar, hovorí bývalý člen amerického námorníctva ROSS HALL.

Babiš otvoril reštauráciu. Iba predkrm v nej stojí 135 eur

V luxusnej reštaurácii bude možné osláviť aj Silvestra, hosť za sviatočné jedlo zaplatí 290 eur.

Aká je kvalita vzduchu vo vašom meste? Skontrolujete si ju online

Kvalitu ovzdušia môžete sledovať po hodinách.

Muž zabudol, kde zaparkoval auto. Našli ho po dvadsiatich rokoch

Auto stálo presne na mieste, kde ho nechal jeho majiteľ.

Kam vyraziť