Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

V skanzene si prídu na svoje milovníci polievok

Kysucký skanzen vo Vychylovke je jediným múzeom v prírode na Slovensku, ktoré má vo svojich objektoch funkčné dobové pece. Návštevníci si tam preto môžu často pochutiť na rôznych starodávnych jedlách. Tentokrát to budú polievky.

Kysucký skanzen bude patriť tradičným kysuckým polievkam.Kysucký skanzen bude patriť tradičným kysuckým polievkam. (Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. Kuchyňa starých materí patrí už tradične medzi obľúbené podujatia kysuckého skanzenu. Na zachovaných dobových peciach tam počas sezóny pripravujú všakovakú ľudovú stravu. Medzi najobľúbenejšie jedlá patria kapustniaky, podlesníky halušky či zemiaky so slaninkou. Do jedálnička však múzejníci zaradili aj polievky pripravované zo strukovín, ovocia a zeleniny podľa receptúr starých materí.

Dnešná nedeľa sa bude niesť s označením „polievková“. Lahodnými tónmi ju okorení od 13.30 h účinkovanie Ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého.

Skryť Vypnúť reklamu

„Každý obed, aspoň u nás na Slovensku vždy začína polievkou. Medzi najobľúbenejšie patria zemiaková, fazuľová, šošovicová, hrachová, kapustová, zabíjačková kapustnica, hubová, cibuľová, cesnaková, špenátová a rôzne zeleninové či mäsové vývary,“ hovorí Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Ako chutí polievka uvarená v starej drevenici na dobovej peci môžu vyskúšať návštevníci, ktorí sa rozhodnú stráviť dnešnú nedeľu v prírode. Skanzen rozvonia kapustou, hrachom, zemiakmi a sušenými slivkami. Opäť sa rozkúria staré dobové pece, na ktorých vrtké lektorky skanzenu navaria polievky, medzi ktorými nebude chýbať kapustová, hrachová so sušenými slivkami či zemiaková.

V minulosti boli polievky základom stravy. Naši predkovia preferovali také, ktoré boli husté, sýte a konzumovali sa ako raňajky, predkrm alebo hlavné jedlo. Neodmysliteľnú úlohu zohrávali aj v súvislosti s tradíciami. Išlo napríklad o spoločné jedenie polievky novomanželov z jedného taniera na svadobnej hostine, čo malo symbolizovať ich spoluprácu a súdržnosť.

Skryť Vypnúť reklamu

„História polievok siaha až do desiateho tisícročia pred našim letopočtom a ich začiatok sa spája s vynájdením vodotesných nádob vhodných na varenie, obyčajne z hliny alebo zvieracej kože. Prvé polievky boli väčšinou zeleninovým vývarom. Mäsové sú vynálezom francúzskeho kulinárskeho umenia z podstatne neskoršieho obdobia. Silné vývary „buoillon" sa používali ako liek pre chorých a ľudia im pripisovali mystickú liečivú moc,“ vysvetľuje Hnidková.

Na záver pridáva jeden lacný, zdravý, chutný a rýchly recept na kysuckú polievku nazývanú strova: „Na prípravu potrebujeme 10 dkg suchej fazule, 3 dkg krúp, 3 dkg mrkvy, 3 dkg petržlenu, 6 dkg kvaky, 10 dkg zemiakov, 20 dkg údeného mäsa, vodu, soľ, korenie. Mäso nakrájame na malé kúsky a dáme variť s vopred namočenou fazuľou. Neskôr pridáme pokrájanú zeleninu, zemiaky a krúpy. Dochutíme soľou a okoreníme.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 004
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 746
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 300
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 048
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 988
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 675
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 354
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 228
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 207
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 066
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Tipy na výlet

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Šimák zomrel v utorok (26. 1.) vo veku 72 rokov po dlhej a ťažkej chorobe.

Šimák bol spoluzakladateľom vydavateľstva 7 Plus a týždenníka PLUS 7 DNÍ.

11 h

Patrí medzi najlepšie stredné odborné školy s najmenším počtom nezamestnaných absolventov v Žilinskom kraji. Viac ako 70 % jej absolventov úspešne pokračuje v štúdiu na vysokej škole. Má tie najmodernejšie technológie, ktoré čakajú na šikovných študentov. Staň sa jedným z nich!

16 h

Stredná odborná škola strojnícka na Športovej ulici v Kysuckom Novom Meste už dlhodobo patrí medzi najkvalitnejšie a najprogresívnejšie školy svojho druhu v Žilinskom kraji so zameraním na strojárstvo, elektrotechniku, ekonomiku a poľnohospodárstvo.

16 h

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

15 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

21 h

Poradia sa od včera zmenili.

9 h

Už ste čítali?