Nedeľa, 24. jún, 2018 | Meniny má Ján

V skanzene si prídu na svoje milovníci polievok

Kysucký skanzen vo Vychylovke je jediným múzeom v prírode na Slovensku, ktoré má vo svojich objektoch funkčné dobové pece. Návštevníci si tam preto môžu často pochutiť na rôznych starodávnych jedlách. Tentokrát to budú polievky.

Kysucký skanzen bude patriť tradičným kysuckým polievkam.(Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. Kuchyňa starých materí patrí už tradične medzi obľúbené podujatia kysuckého skanzenu. Na zachovaných dobových peciach tam počas sezóny pripravujú všakovakú ľudovú stravu. Medzi najobľúbenejšie jedlá patria kapustniaky, podlesníky halušky či zemiaky so slaninkou. Do jedálnička však múzejníci zaradili aj polievky pripravované zo strukovín, ovocia a zeleniny podľa receptúr starých materí.

Dnešná nedeľa sa bude niesť s označením „polievková“. Lahodnými tónmi ju okorení od 13.30 h účinkovanie Ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Každý obed, aspoň u nás na Slovensku vždy začína polievkou. Medzi najobľúbenejšie patria zemiaková, fazuľová, šošovicová, hrachová, kapustová, zabíjačková kapustnica, hubová, cibuľová, cesnaková, špenátová a rôzne zeleninové či mäsové vývary,“ hovorí Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Ako chutí polievka uvarená v starej drevenici na dobovej peci môžu vyskúšať návštevníci, ktorí sa rozhodnú stráviť dnešnú nedeľu v prírode. Skanzen rozvonia kapustou, hrachom, zemiakmi a sušenými slivkami. Opäť sa rozkúria staré dobové pece, na ktorých vrtké lektorky skanzenu navaria polievky, medzi ktorými nebude chýbať kapustová, hrachová so sušenými slivkami či zemiaková.

V minulosti boli polievky základom stravy. Naši predkovia preferovali také, ktoré boli husté, sýte a konzumovali sa ako raňajky, predkrm alebo hlavné jedlo. Neodmysliteľnú úlohu zohrávali aj v súvislosti s tradíciami. Išlo napríklad o spoločné jedenie polievky novomanželov z jedného taniera na svadobnej hostine, čo malo symbolizovať ich spoluprácu a súdržnosť.

„História polievok siaha až do desiateho tisícročia pred našim letopočtom a ich začiatok sa spája s vynájdením vodotesných nádob vhodných na varenie, obyčajne z hliny alebo zvieracej kože. Prvé polievky boli väčšinou zeleninovým vývarom. Mäsové sú vynálezom francúzskeho kulinárskeho umenia z podstatne neskoršieho obdobia. Silné vývary „buoillon" sa používali ako liek pre chorých a ľudia im pripisovali mystickú liečivú moc,“ vysvetľuje Hnidková.

Na záver pridáva jeden lacný, zdravý, chutný a rýchly recept na kysuckú polievku nazývanú strova: „Na prípravu potrebujeme 10 dkg suchej fazule, 3 dkg krúp, 3 dkg mrkvy, 3 dkg petržlenu, 6 dkg kvaky, 10 dkg zemiakov, 20 dkg údeného mäsa, vodu, soľ, korenie. Mäso nakrájame na malé kúsky a dáme variť s vopred namočenou fazuľou. Neskôr pridáme pokrájanú zeleninu, zemiaky a krúpy. Dochutíme soľou a okoreníme.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 27 351
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 9 277
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 240
  4. Kreditná karta – áno alebo nie 7 856
  5. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 704
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 5 575
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 5 491
  8. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 5 084
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 4 696
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 973

Téma: Tipy na výlet


Hlavné správy z My Kysuce

Gaudreau, Bennett? Bolo by skvelé stretnúť ich a zahrať si s nimi, hovorí Miloš Roman

Rodáka z Kysúc si vybralo Calgary Flames vo štvrtom kole zo 122. miesta.

Zaujímavý Gurmánsky festival v Krásne nad Kysucou

Tradičný folklórny festival v Krásne nad Kysucou tento rok rozšírili o rezbárske sympózium no návštevníkov, ale aj o gurmánsky festival. Predstavili na ňom aj krásňanské pivo.

V Zákopčí sa dnes hoduje

Od ranných hodín je v obci Zákopčie veselo.

Generál musí zháňať pohár, Nemec predviedol netradičný outfit! Čím zaujal maratón?

Aj 44. ročník druhého najstaršieho maratónu na Slovensku sa navždy vryje do pamäti všetkých organizátorov, sponzorov, účastníkov aj divákov.

V Čadci sa rozhorela jánska vatra

Ani daždivé počasie neodradilo množstvo návštevníkov, aby zavítali v sobotu na Matičné námestie.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

FOTO: Ako sme sa v martinskom amfiku bavili na koncerte IMT Smile

Zaplnený amfiteárer tancoval, spieval, jednoducho, skvele sa bavil. Ivan Tásler to so svojou kapelou riadne rozbalil, ľudia sa rýchlo dostali do varu. Koncert bol veľým zážitkom.

Zachránila topiace sa dievča, no ona šťastie nemala

Saška Nociarová, nositeľka zlatého záchranárskeho kríža, je už päť rokov v bdelej kóme.

V Čadci súťažili vo varení kotlíkového guláša

Čadčiansky kotlík zapísal už svoje siedme pokračovanie. Ponúkame vám fotogalériu z už tradičnej súťaže.

Cez obec Strečno presmerujú dopravu z hlavného ťahu

Samospráva obce žiada, aby investor stavby zabezpečil pre obyvateľov bezpečnosť.

Vybrali SME



Už ste čítali?