Streda, 19. december, 2018 | Meniny má Judita

V kysuckom skanzene rozkúria dnes staré pece

Medzi najobľúbenejšie podujatia v kysuckom skanzene patrí Kuchyňa starých materí. V domčekoch sa rozkúria staré dobové pece, okolo ktorých sa budú zvŕtať šikovné lektorky s vareškami.

Medzi najobľúbenejšie podujatia v kysuckom skanzene patrí tradičná Kuchyňa starých materí.(Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. Kuchyňa starých materí sa u návštevníkov kysuckého skanzenu teší veľkej obľube. Lektorky pripravujú v domčekoch na starých dobových peciach chutné jedlá. „K vychýreným kapustniakom sa v rámci gastronomického podujatia pomaly zaradzujú aj iné jedlá - polievky, pečené zemiaky so slaninkou a cibuľkou, halušky, zemiakové placky či posúchy. Tieto jedlá sa najviac varievali v kysuckých domácnostiach,“ informuje Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Z každého rožku trošku

Na dnešnú nedeľu pripravili múzejníci pre návštevníkov a milovníkov tradičných jedál spomínanú Kuchyňu starých materí, ktorá sa bude niesť pod názvom Z každého rožku trošku.

„Sviatočné popoludnie návštevníkom svojim účinkovaním od 13.30 hodiny spríjemní ľudová hudba. Pokiaľ sa rozhodnú stráviť nedeľu v skanzene, môžu sa previezť historickou lesnou úvraťovou železnicou, absolvovať prechádzku lesným náučným chodníkom, pozrieť si výstavu krojov, panelovú výstavu o histórií páleníc, lesných železníc. Veľkí a malí si zasa prídu na svoje na výstave stavebnice Merkur,“ pozýva Hnidková.

Strava Kysučanov bola skromná

Základným zdrojom obživy Kysučanov bolo poľnohospodárstvo spojené s chovom niektorých druhov domácich zvierat. „Značný význam mal chov oviec, ktorý bol zameraný na výrobu mlieka, syra, mäsa a vlny, väčšia časť ktorej slúžila na predaj, zo zvyšnej sa dorábalo súkno na odev. Strava na Kysuciach bola veľmi skromná a stereotypná. Obyvatelia si potravu zabezpečovali siatím obilia (jačmeň, ikrica, ovos, pohánka), sadením zemiakov, strukovín, zo zeleniny mala najväčšie uplatnenie kapusta, cesnak, cibuľa, kvaka, neskoršie mrkva a petržlen,“ hovorí etnografka Kysuckého múzea Helena Kotvasová.

Ako ďalej vraví v stravovaní Kysučanov mali dôležité miesto múčne jedlá, ale i mlieko a mliečne výrobky. Mäso sa v strave vyskytovalo len málokedy, mäsité jedlá sa jedávali zväčša vo sviatočné dni, alebo pri významných rodinných udalostiach (svadba, krstiny). K výraznej zmene v stravovaní došlo až po druhej svetovej vojne v čase, keď sa zvýšil podiel potravín kupovaných v obchode.

Recept na Starosvetskú kapustu

Etnografka pridáva aj jeden recept na prípravu Starosvetskej kapusty: „Potrebujeme 500 kg kyslej kapusty, 150 g oškvarkov, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžicu masti (oleja), 2 PL hladkej múky, 1 kg zemiakov, soľ, korenie. Do jedného hrnca si dáme uvariť zemiaky, do druhého kapustu. Keď sú zemiaky uvarené scedíme ich, ale vodu z nich nevylievame, budeme ju potrebovať na zahustenie kapusty.

Kyslú kapustu uvaríme a potom scedíme. Do scedenej kapusty pridáme 2 uvarené zemiaky, 150 g oškvarkov všetko spolu zmiešame (poštucháme, pomiesime). Do takto pripravenej zmesi vlejeme vodu zo zemiakov. Na panvici si roztopíme masť, ku ktorej pridáme cibuľu a cesnak, posmažíme a pridáme múku, z ktorej urobíme zásmažku a vlejeme do kapusty. Dochutíme čiernym korením.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  5. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  9. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 49 997
  2. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 330
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 228
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 974
  5. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 9 072
  6. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 618
  7. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 5 797
  8. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 511
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 265
  10. Nestíhate nakupovať darčeky? 2 763

Téma: Tipy na výlet


Hlavné správy z My Kysuce

Chrám na Živčákovej je otvorený, návštevníkov čaká pekná zimná prechádzka

Chrám na Živčákovej môžu veriaci navštíviť aj v zimných mesiacoch. Cestu pri veľkej snehovej nádielke síce odhŕňajú, je však dobré, ak majú vodiči k dispozícii reťaze.

Vzdelávali sa v oblasti detského folklóru

V dňoch 27. októbra, 10. novembra a 24. novembra pripravilo Kysucké kultúrne stredisko v Čadci cyklus seminárov NÁVRAT KU KOREŇOM.

Kysucké talenty zabodovali súťaži Jašíkove Kysuce

Posledné novembrové dni sa na Kysuciach niesli v znamení literatúry a jej talentovaných predstaviteľov.

Benfice robili problém Brazílčania

Vladimír Mudrík je rád, že ľudia podporili detičky, ktoré to naozaj potrebujú.

O zverencov Štefana Kavuliaka je záujem v Trenčíne či Karvinej

Mužstvo bude počas zimnej prestávky ladiť streleckú formu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Účtovníčka obrala školu o desaťtisíce eur. Nebolo to prvý raz

Účtovníčka obrala základnú školu v Starej Turej o viac ako 30 000 eur. Sudca okresného súdu v Novom Meste nad Váhom ju vzal v piatok do väzby.

V Dubnici nad Váhom otvorili závod na výrobu nabíjacích staníc

Na Slovensku ide o prvého výrobcu nabíjacích staníc, zamestnanie by tu mohlo nájsť približne 50 ľudí.

Polícia pátra po nezvestnej 14-ročnej Timei zo Žiliny

Odišla do školy, z ktorej sa nevrátila.

Vybrali SME

Už ste čítali?