Štvrtok, 4. marec, 2021 | Meniny má KazimírKrížovkyKrížovky

V kysuckom skanzene rozkúria dnes staré pece

Medzi najobľúbenejšie podujatia v kysuckom skanzene patrí Kuchyňa starých materí. V domčekoch sa rozkúria staré dobové pece, okolo ktorých sa budú zvŕtať šikovné lektorky s vareškami.

Medzi najobľúbenejšie podujatia v kysuckom skanzene patrí tradičná Kuchyňa starých materí.Medzi najobľúbenejšie podujatia v kysuckom skanzene patrí tradičná Kuchyňa starých materí. (Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. Kuchyňa starých materí sa u návštevníkov kysuckého skanzenu teší veľkej obľube. Lektorky pripravujú v domčekoch na starých dobových peciach chutné jedlá. „K vychýreným kapustniakom sa v rámci gastronomického podujatia pomaly zaradzujú aj iné jedlá - polievky, pečené zemiaky so slaninkou a cibuľkou, halušky, zemiakové placky či posúchy. Tieto jedlá sa najviac varievali v kysuckých domácnostiach,“ informuje Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Z každého rožku trošku

Na dnešnú nedeľu pripravili múzejníci pre návštevníkov a milovníkov tradičných jedál spomínanú Kuchyňu starých materí, ktorá sa bude niesť pod názvom Z každého rožku trošku.

Skryť Vypnúť reklamu

„Sviatočné popoludnie návštevníkom svojim účinkovaním od 13.30 hodiny spríjemní ľudová hudba. Pokiaľ sa rozhodnú stráviť nedeľu v skanzene, môžu sa previezť historickou lesnou úvraťovou železnicou, absolvovať prechádzku lesným náučným chodníkom, pozrieť si výstavu krojov, panelovú výstavu o histórií páleníc, lesných železníc. Veľkí a malí si zasa prídu na svoje na výstave stavebnice Merkur,“ pozýva Hnidková.

Strava Kysučanov bola skromná

Základným zdrojom obživy Kysučanov bolo poľnohospodárstvo spojené s chovom niektorých druhov domácich zvierat. „Značný význam mal chov oviec, ktorý bol zameraný na výrobu mlieka, syra, mäsa a vlny, väčšia časť ktorej slúžila na predaj, zo zvyšnej sa dorábalo súkno na odev. Strava na Kysuciach bola veľmi skromná a stereotypná. Obyvatelia si potravu zabezpečovali siatím obilia (jačmeň, ikrica, ovos, pohánka), sadením zemiakov, strukovín, zo zeleniny mala najväčšie uplatnenie kapusta, cesnak, cibuľa, kvaka, neskoršie mrkva a petržlen,“ hovorí etnografka Kysuckého múzea Helena Kotvasová.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako ďalej vraví v stravovaní Kysučanov mali dôležité miesto múčne jedlá, ale i mlieko a mliečne výrobky. Mäso sa v strave vyskytovalo len málokedy, mäsité jedlá sa jedávali zväčša vo sviatočné dni, alebo pri významných rodinných udalostiach (svadba, krstiny). K výraznej zmene v stravovaní došlo až po druhej svetovej vojne v čase, keď sa zvýšil podiel potravín kupovaných v obchode.

Recept na Starosvetskú kapustu

Etnografka pridáva aj jeden recept na prípravu Starosvetskej kapusty: „Potrebujeme 500 kg kyslej kapusty, 150 g oškvarkov, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžicu masti (oleja), 2 PL hladkej múky, 1 kg zemiakov, soľ, korenie. Do jedného hrnca si dáme uvariť zemiaky, do druhého kapustu. Keď sú zemiaky uvarené scedíme ich, ale vodu z nich nevylievame, budeme ju potrebovať na zahustenie kapusty.

Skryť Vypnúť reklamu

Kyslú kapustu uvaríme a potom scedíme. Do scedenej kapusty pridáme 2 uvarené zemiaky, 150 g oškvarkov všetko spolu zmiešame (poštucháme, pomiesime). Do takto pripravenej zmesi vlejeme vodu zo zemiakov. Na panvici si roztopíme masť, ku ktorej pridáme cibuľu a cesnak, posmažíme a pridáme múku, z ktorej urobíme zásmažku a vlejeme do kapusty. Dochutíme čiernym korením.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Získaj náskok pred štartom
  2. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  3. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  6. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  7. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  2. BILLA má nový vernostný program pre deti – „SuperOsma“
  3. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  4. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  5. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  6. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  8. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  9. 26 years of providing you with essential information
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 20 238
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 15 309
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 404
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 7 393
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 7 049
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 606
  7. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 6 446
  8. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 6 191
  9. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 172
  10. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 025
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Tipy na výlet

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

V zbierke Petra Lariša je viac ako 2600 pohárov

Pivný fajnšmeker a sládek Peter Lariš z Čadce začal so zberateľstvom pred rokmi v Čechách.

12 h
Hojdačku odrezali.

Atrakciu navštevovali stovky ľudí.

19 h
Joga

Cvičenie priaznivo vplýva na naše telo a myseľ

20 h
Ilustračné foto

Od stredy vstupujú do platnosti nové opatrenia.

2. mar

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Keď sa jej pes odopol z vôdzky, vybehla na cestu.

12 h

Územný plán mesta dovoľuje zastavať všetky lúky až po vstup do doliny.

23 h

Od stredy vstupujú do platnosti nové opatrenia.

2. mar

Epidemiologická situácia sa v ružomberskom okrese zhoršila. Okres Liptovský Mikuláš farbu nemení.

2. mar

Už ste čítali?