Štvrtok, 4. marec, 2021 | Meniny má KazimírKrížovkyKrížovky

Jozef Ninis o štvrtých ZOH zatiaľ nerozmýšľa

Začiatkom roka reprezentoval na ZOH 2014 v Soči, neskôr obhájil titul majstra Slovenska, momentálne zbiera body na Svetovom pohári. S Jozefom Ninisom sme bilancovali rok 2014.

Jozef Ninis.Jozef Ninis. (Zdroj: TASR)

Začiatkom roka ste sa zúčastnili už po tretíkrát zimných olympijských hier, tento raz ste sa predstavili v ruskej Soči. Ako s odstupom času hodnotíte svoje vystúpenie na ZOH?

- Bol to pre mňa obrovský zážitok. Ako každá olympiáda mala aj táto svoju atmosféru, ktorú som si v rámci svojich možností užil. Najviac ma očaril otvárací ceremoniál, ktorý som zažil prvýkrát. Samozrejme, pre každého športovca je to veľká česť a zodpovednosť zúčastniť sa na olympiáde a reprezentovať krajinu. Ak prihliadnem na všetky faktory, ktoré ovplyvňovali moju celkovú prípravu a možnosti, ktoré som mal a stále mám, musím byť so sebou spokojný. Umiestnil som sa na 20. mieste v individuálnej disciplíne a na 10. priečke v tímových štafetách.

Skryť Vypnúť reklamu

Najbližšie budú ZOH v roku 2018. Ako to teraz vidíte so svojou štvrtou účasťou? Pokúsite sa o ňu o štyri roky?

- Ťažko povedať, čo bude. Predsa, je to len ďaleká budúcnosť. Momentálne sa sústreďujem na aktuálnu sezónu. Záleží na tom, ako sa mi v nej bude dariť. Hlavne od výsledkov, ktoré budem dosahovať. Ak budú výsledky a vytvorené podmienky pre tréningy a prípravu, bude aj motivácia na mojej strane pokračovať v reprezentácií.

Ako vieme, podmienky pre sánkarský šport na Kysuciach sú veľmi slabé. Kde sa pripravujete na preteky? Ako často trénujete?

- Žijem vo Vysokých Tatrách a tu som v lete aj trénoval individuálne – dvojfázovo, cca 4 až 6 dní do týždňa. Trénoval som v posilňovni, v Starom Smokovci na trenažéri som jazdil na kolieskových saniach, kde som zdokonaľoval štarty a pracoval na svojej fyzickej kondícií, behal, bicykloval. Absolvoval som dve sústredenia v Makove a v českej Smržovke. Začiatkom novembra sme vycestovali do lotyšskej Siguldy, kde sme trénovali prvýkrát už aj na ľade. Pobudli sme tam týždeň a odtiaľ sme sa presunuli na štyri dni do nemeckého Konigsse.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým chlapci od konkurencie – Nemci, Rakúšania, Taliani, Rusi a ďalší majú najazdené od septembra niekoľko desiatok až stoviek jázd, ja sa musím uskromniť s cca 50-60 jazdami. A s týmto počtom jázd som vstúpil do sezóny a do zápolenia počas svetových pohárov.

Tento rok sa vám opäť podarilo obhájiť titul slovenského šampióna. Beriete to ako povinnosť, či každý ďalší titul poteší?

- Ako povinnosť určite nie. Beriem to ako možnosť mať nejaké jazdy navyše. Mňa osobne by potešilo hlavne to, keby rástla konkurencia a nie len v mojej kategórii, mám však pocit, že je to opačne. Sánkarov ubúda, resp. aj tí čo začali sánkovať, strácajú rýchlo motiváciu pokračovať v tom. Možnosti na trénovanie okrem sánkarského trenažéra v Smokovci u nás na Slovensku nie sú. Za tréningami musíme cestovať do sveta. A kým sa sánkar prebojuje až k tejto možnosti, ubehne nejaký čas. Vyžaduje to veľa trpezlivosti, sebazapierania, cieľavedomosti.

Skryť Vypnúť reklamu

Kto je v kategórií jednotlivcov vašim najväčším konkurentom v rámci Slovenska?

- Momentálne je to Marek Solčanský, ktorý presedlal z dvojsedadlových saní na jednosedadlové a skúša šťastie v mojej seniorskej kategórií. A potom sú to „zatiaľ“ juniori, z ktorých niektorí verím, že ma budú nasledovať.

Rozbehol sa už aj svetový pohár. Ako sa vám na medzinárodnom poli zatiaľ darí?

- Absolvoval som dva svetové poháre z troch, ktoré sa konali v tejto zimnej sezóne. Prvý bol v rakúskom Insbrucku koncom novembra, kde som sa umiestnil na 20. mieste. Ďalší v poradí – Lake Placid v USA som neabsolvoval z finančných dôvodov a tretí bol pohár v Calgary v Kanade, kde sa mi podarilo v mojej disciplíne obsadiť výborné 13. miesto. V novej disciplíne – SPRINT CUP, kde súťaží z každej kategórie TOP 15, som si vybojoval ešte lepšie 10. miesto. S doterajším priebehom som nateraz spokojný. Určite je čo zlepšovať a pracovať na sebe, a preto pevne verím a dúfam, že budem napredovať.

A na záver tradičná otázka. Kde a ako strávite Vianoce?

- Vianoce budem tráviť so svojimi najbližšími doma na Slovensku. Teším sa na domácu stravu, vianočné špeciality, koláčiky a čas, ktorý budem môcť stráviť so svojou rodinou. Tých pár dní, keď budem mať voľno, si určite vychutnám, pretože už pred Silvestrom odchádzam opäť do zahraničia. Konkrétne do Konigsee v Nemecku, kde sa bude konať v poradí štvrtý svetový pohár.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Získaj náskok pred štartom
  2. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  3. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  6. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  9. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  2. BILLA má nový vernostný program pre deti – „SuperOsma“
  3. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  4. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  5. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  6. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  8. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  9. 26 years of providing you with essential information
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 20 238
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 15 309
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 404
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 7 393
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 7 049
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 606
  7. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 6 446
  8. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 6 191
  9. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 172
  10. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 025
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

V zbierke Petra Lariša je viac ako 2600 pohárov

Pivný fajnšmeker a sládek Peter Lariš z Čadce začal so zberateľstvom pred rokmi v Čechách.

12 h
Hojdačku odrezali.

Atrakciu navštevovali stovky ľudí.

19 h
Joga

Cvičenie priaznivo vplýva na naše telo a myseľ

20 h
Ilustračné foto

Od stredy vstupujú do platnosti nové opatrenia.

2. mar

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Keď sa jej pes odopol z vôdzky, vybehla na cestu.

12 h

Územný plán mesta dovoľuje zastavať všetky lúky až po vstup do doliny.

23 h

Od stredy vstupujú do platnosti nové opatrenia.

2. mar

Epidemiologická situácia sa v ružomberskom okrese zhoršila. Okres Liptovský Mikuláš farbu nemení.

2. mar

Už ste čítali?