Streda, 4. august, 2021 | Meniny má Dominik, DominikaKrížovkyKrížovky

V skanzene si prídu na svoje milovníci polievok

Kysucký skanzen vo Vychylovke je jediným múzeom v prírode na Slovensku, ktoré má vo svojich objektoch funkčné dobové pece. Návštevníci si tam preto môžu často pochutiť na rôznych starodávnych jedlách.

Kysucký skanzen bude patriť tradičným kysuckým polievkam.Kysucký skanzen bude patriť tradičným kysuckým polievkam. (Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. Kuchyňa starých materí patrí už tradične medzi obľúbené podujatia kysuckého skanzenu. Na zachovaných dobových peciach tam počas sezóny pripravujú všakovakú ľudovú stravu. Medzi najobľúbenejšie jedlá patria kapustniaky, podlesníky halušky či zemiaky so slaninkou. Do jedálnička však múzejníci zaradili aj polievky pripravované zo strukovín, ovocia a zeleniny podľa receptúr starých materí.

Dnešná nedeľa sa bude niesť s označením „polievková“. Lahodnými tónmi ju okorení od 13.30 h účinkovanie Ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého.

Skryť Vypnúť reklamu

„Každý obed, aspoň u nás na Slovensku vždy začína polievkou. Medzi najobľúbenejšie patria zemiaková, fazuľová, šošovicová, hrachová, kapustová, zabíjačková kapustnica, hubová, cibuľová, cesnaková, špenátová a rôzne zeleninové či mäsové vývary,“ hovorí Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Ako chutí polievka uvarená v starej drevenici na dobovej peci môžu vyskúšať návštevníci, ktorí sa rozhodnú stráviť dnešnú nedeľu v prírode. Skanzen rozvonia kapustou, fazuľou, šošovicou a sušenými slivkami. Opäť sa rozkúria staré dobové pece, na ktorých vrtké lektorky skanzenu navaria polievky, medzi ktorými nebude chýbať kapustová či šošovicová so sušenými slivkami.

V minulosti boli polievky základom stravy. Naši predkovia preferovali také, ktoré boli husté, sýte a konzumovali sa ako raňajky, predkrm alebo hlavné jedlo. Neodmysliteľnú úlohu zohrávali aj v súvislosti s tradíciami. Išlo napríklad o spoločné jedenie polievky novomanželov z jedného taniera na svadobnej hostine, čo malo symbolizovať ich spoluprácu a súdržnosť.

Skryť Vypnúť reklamu

História polievok siaha až do desiateho tisícročia pred našim letopočtom a ich začiatok sa spája s vynájdením vodotesných nádob vhodných na varenie, obyčajne z hliny alebo zvieracej kože. Prvé polievky boli väčšinou zeleninovým vývarom. Mäsové sú vynálezom francúzskeho kulinárskeho umenia z podstatne neskoršieho obdobia. Silné vývary „buoillon" sa používali ako liek pre chorých a ľudia im pripisovali mystickú liečivú moc.

Na záver Hnidková pridáva jeden lacný, zdravý, chutný a rýchly recept na kysuckú slivkovú polievku nazývanú slivečník: „Na prípravu potrebujeme 20 dkg kyslých sliviek, 15 dkg zemiakov, čierne korenie, soľ a vodu. Slivky dáme variť do vody, keď sú takmer uvarené pridáme zemiaky a spolu dovaríme. Polievku zahustíme zápražkou, ktorú urobíme z hladkej múky a masti. Dochutíme soľou a okoreníme.“

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  2. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  3. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  2. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  3. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  4. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  5. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  6. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  7. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  8. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  9. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  10. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 673
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 487
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 4 144
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 984
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 918
  6. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 3 703
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 592
  8. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 532
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 351
  10. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách? 2 247
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Svätá omša členov Horskej záchrannej služby.

Pri kríži na Veľkej Rači sa už túto nedeľu 8. augusta uskutoční tradičná svätá omša členov HZS.


a 1 ďalší 14 h

Prvá kniha autorky zožala úspech, v písaní príbehov pokračuje.


2. aug
MY KUPKO FEST Súťaž

KUPKO - Fest sa blíži, už 7. augusta o 18. hodine vás mesto Čadca pozýva na skvelý koncert troch interpretov.


19 h
Dobrovoľníci už odpracovali na Starom hrade desiatky víkendov i veľa dní v týždni.

Kysučan Rudo Mlích vedie dobrovoľníkov zo Združenia na záchranu Starého hradu.


František Kekely 20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pozrite si kompletnú tabuľku.


2. aug

Najhoršie sú piatky a nedele, autá sa posúvajú slimačím tempom.


14 h

Oprava mosta je vo finále, čoskoro ho otvoria. Výstavba trvala približne rok.


21 h

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre okresy Prievidza a Bánovce nad Bebravou výstrahu prvého stupňa pred povodňami trvajúcu od 23:00 do 7:00 nasledujúceho dňa.


SITA 16 h

Už ste čítali?