Význam včiel pre ľudí nielen v podobe chutného medu si našťastie uvedomujú aj včelári na Kysuciach.
Martin Slovák z Olešnej sa včelárstvu venuje profesionálne už dvadsaťpäť rokov. „Začal som po ukončení strednej školy vo Zvolene v roku 1990. Vôni medu som si pričuchol už aj predtým u deda v Potôčkach – Olešnej. Starý otec sa venoval včeláreniu v dôchodkovom veku a rovnako aj môj otec v Olešnej – k včelárstvu ma priviedla teda rodinná tradícia.“
V súčasnosti na Kysuciach pôsobia štyri profesionálne združenia, ktoré spájajú nadšencov včiel. „Momentálne máme štyri základné organizácie po cca 450-500 včelárov: ZOSZV Turzovka, Čadca, Stará Bystrica, Kysucké Nové Mesto a všetci patríme pod RVPS Čadca. Profesionálne včelárenie si totiž okrem samotného chovu, pri ktorom treba byť zručný po fyzickej a psychickej stránke, vyžaduje aj legislatívne a právne povedomie.“
Stále je o včelárstvo záujem
Aj napriek úzkej špecifikácii a náročnosti je na Kysuciach stále pomerne veľký počet ľudí, ktorí sa chovu včiel venujú. „Každý rok z našich radov odídu do „včelieho neba“ šikovní včelári, ale každý rok prichádzajú noví, ba dokonca takí, ktorí absolvujú štúdium jedinej školy špecializovaného odboru včelár v Banskej Bystrici."
Včelárstvu sa venujú aj mladí, ktorí sa so základmi včelárstva oboznamujú v krúžku pod vedením Martina Slováka a dokonca aj ženy, ktoré svoje znalosti využívajú pri spracovaní včelích produktov – pri pečení a zdobení medovníkov.
Včelár Martin Slovák pri výučbe o včelárstve v škole. FOTO: MS
Med ovplyvnila klíma
Meniaca sa klíma ovplyvnila aj med – aj na Kysuciach sa začal objavovať rakytový. „Je pozoruhodné, že vďaka počasiu miernych zím a skorého nástupu jari sa objavuje u nás aj rakytový med(z vŕby).
Potom sú medy z ovocných stromov, púpavy, javorov, maliny, ostružiny, neskôr z líp a v lete, ak sa rozmnožia vošky - medovicový med z jedlí a smrekov. Počas jarného a letného obdobia sú medy vo väčšine prípadov zmiešané.“
U Kysučanov sú podľa Slováka obľúbené všetky, ktoré majú priamo od profesionálneho včelára aj vysokú kvalitu. „Kvalita medov je na celom Slovensku dobrá - tá sa môže u včelára potvrdiť rozborom v testovacom ústave v Dolnom Kubíne a včelár na základe kvalitatívnych a kvantitatívnych kritérií získava osvedčenie, ktoré zaručuje kvalitu medu v danej oblasti.“
Kysuckí včelári na súťaži v poľskom Lubline. FOTO: MS
Kysuckí včelári pravidelne organizujú súťaže v ochutnávke medov, rovnako sa zúčastňujú aj celoslovenských a medzinárodných súťaží, tento rok sa chystajú do Kórey.
„S podporou rodiny a zdravia sa dá včelárenie zvládať. Tento koníček má v prvom rade nenahraditeľný význam v okolí v rámci opeľovania a vyššej úrody ovocia a iných plodín, čo si málokto uvedomuje.
Práca so včelami si vyžaduje aj nemalé úsilie – včelári bojujú najmä s chorobami včiel. „Najčastejšie sú to choroby parazitálneho charakteru, klieštik - varroáza. Medzi snahy kysuckých včelárov patria aj aktivity pre deti – organizujú včelársky krúžok, robia prednášky a semináre aj po školách. Pravidelne sa stretávame aj s priateľmi z Čiech a Poľska.“ dodáva Slovák.