VYCHYLOVKA. Kysucké múzeum v Čadci pozýva návštevníkov do skanzenu vo Vychylovke. Čaká tam na nich nielen program k 100. výročiu začatia výstavby Kysuckej lesnej železnice, ale aj podujatie, ktoré sa nesie pod názvom Po stopách gastronómie. Priamo v objektoch sa budú na dobových peciach pripravovať dobroty z kysuckej, poľskej a českej kuchyne.
„Čo jedli naši predkovia na Kysuciach a v prihraničných regiónoch Poľska a Česka, sa odráža aj na spôsobe ich života a podmienkach, v ktorých žili. A tie boli niekedy naozaj veľmi kruté a nežičlivé. Potraviny a strava boli závislé na vlastnej produkcii, čiže sebestačnosti. Zjedlo sa to, čo sa dopestovalo. Preto boli jedlá veľmi jednoduché, čo bolo výhodou, keďže príprava bola rýchla a ekonomická,“ informuje Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci. Vysvetľuje, že to malo svoj význam najmä počas sezónnych prác, kedy príprava nesmela byť časovo náročná, hoci aspoň jedno varené jedlo denne muselo byť. „Tradičná ľudová strava našich predkov v minulosti zohrávala v živote ľudí veľký význam, a preto právom patrí do kultúrneho dedičstva každého národa,“ vraví.
Čaro doliny Chmúra si môžu návštevníci počas dnešnej nedele spestriť jazdou na historickej lesnej úvraťovej železnici, ktorá prechádza pozdĺž skanzenu, alebo drezinou a návštevou zaujímavých výstav - bábik Moniky Cmierovej, krojov a panelovú výstavu z histórie Kysuckej lesnej železnice. Na podujatie, ktoré finančne podporilo ministerstvo kultúry, organizátori všetkých srdečne pozývajú.
Autor: ih