V kysuckom skanzene chystajú zabíjačkové hody

Objekty kysuckého skanzenu rozvoňajú dnes špecialitami zo zabíjačky. Maškrty sa budú pripravovať priamo na dobových peciach.

Objekty kysuckého skanzenu rozvoňajú dnes špecialitami zo zabíjačky.Objekty kysuckého skanzenu rozvoňajú dnes špecialitami zo zabíjačky. (Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. Milovníci zabíjačkových špecialít si dnes prídu na svoje v kysuckom skanzene. Múzejníci pripravili obľúbené podujatie Kuchyňa starých materí.

„Návštevníci si poslednýkrát v tomto roku môžu pozrieť funkčnosť starých dobových pecí, ktoré nám verne slúžili počas celej tohtoročnej sezóny na prípravu tradičných dobrôt starých mám. Môžu posúdiť, že jedlo pripravené na takýchto pieckach má inú chuť, ako keď sa pripraví doma,“ informuje Benedikta Bajáková z Kysuckého múzea v Čadci.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V objekte U Rybov sa bude variť tradičná zabíjačková kapustnica a podávať pečené „jelitká“ s kapustou. Tlačenku voňajúcu majoránkou, cesnakom môžu zasa ochutnať v objekte Richtárov dom a v usadlosti Do Potoka zasa chlieb so škvarkami,“ hovorí Bajáková.

SkryťVypnúť reklamu

Mäso bolo v minulosti zriedkavou súčasťou jedálneho lístka. Jedlo sa predovšetkým na výročné sviatky a pri významných udalostiach v živote rodiny, akými bola svadba, krstiny, alebo ak prišli hostia. Prasce chovali takmer na každom gazdovstve.

„Tradičným zimným kulinárskym zážitkom na Kysuciach je rozhodne zabíjačka. Spájala sa s viacerými tradíciami. Už krátko po „dušičkách“, keď sa trochu ochladilo, sa začínalo toto obdobie. Zabíjačky vrcholili najneskôr týždeň pred Vianocami, aby mali gazdovia dostatok času na zaúdenie klobás. Tie nesmeli na vianočnom stole chýbať,“ dodáva Bajáková. Celé nedeľné podujatie spríjemní a okorení svojím programom od 13. hodiny Ľudová hudba Vladka Tomčalu z Novej Bystrice. Organizátori všetkých srdečne pozývajú.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 87 968
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 654
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 366
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 449
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 167
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 443
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 229
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 495
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Stavba železnice na Kysuciach rastie ako z vody.

Modernizácia trate napreduje míľovými krokmi.


Juraj Steiniger trénuje mladých atlétov a zároveň sa zúčastňuje veteránskych súťaží.

Vyhodená guľa sa mu zapáčila.


Najlepším strojárom sa stal Matej Mrmus (tretí zľava).

Matej Mrmus vyhral súťaž Zenit Skills.


Veľkonočné sviatky sa nezadržateľne blížia a s nimi aj túžba po typických pokrmoch cez sladkého baránka, koláčiky, až po slané pochutiny.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu