Slovo nuda 59-ročnej Helene Martáškovej z Krásna nad Kysucou nič nehovorí. Svoj voľný časť totiž využíva na sto percent. Jej vášňou sú rôzne televízne súťaže, z ktorých si už nejedenkrát odniesla výhru. Najnovšie ju diváci uvidia napríklad aj v relácii Slovensko chutí.
„Keďže chovám pre vlastnú potrebu hydinu, rozhodla som sa, že upečiem kačicu, k tomu pripravím kapustu a zemiaky. Varím rada, no času je málo, zvyknem si preto recepty trošku zjednodušiť. Najskôr som teda dala piecť kačicu, keďže to trvá približne 2,5 hodiny. Kedysi som do nej robila plnku, ale voľakedy mi kolegyňa v práci poradila, až do nej zašijem 2-3 jablká. Tak som to urobila aj teraz. Posypala som ju soľou, rascou, podliala vodou a „zakrytú“ piekla 45 minút. Potom som ju otočila a znovu piekla taký istý čas. Medzitým som si nakrájala červenú kapustu, do hrnca dala kačací tuk, z cukru urobila karamel. Kto chce, môže pridať pokrájanú cibuľku. Keď bol karamel hnedý, pridala som kapustu, pomiešala, pridala vodu, soľ a rascu. Občas som ju premiešala, keď bola hotová, pridala som šťavu z citróna. Po 45 minútach som opäť pozrela kačicu, otočila ju a „otvorenú“ ešte po podliatí piekla asi 45 minút,“ opisuje svoj recept v kulinárskej relácii.
Pochvaľuje si, že kačica sa upiekla doružova a kapusta bola výborná. Dodáva, že televíznemu štábu sa na Kysuciach páčilo. Nakrúcanie dopadlo dobre, čo ju však teší najviac je to, že všetkým chutilo.
Autor: ih