ČADCA. Počas utorkového popoludnia dňa 2. februára zavítal medzi deti Karol Herian, člen OZ a Rotary klubu Žilina, ktorý sa zaoberá správnou výživou a radí bačom pri výrobe syra.
„Som už na dôchodku, no vo svojom voľnom čase sa venujem výrobe syra, ktorú učím aj bačov na salaši. Pochodil som veľa miest a nazbieral skúsenosti nielen na Slovensku, ale aj vo svete,“ hovorí Herian.
V úvode stretnutia deťom v krátkosti predstavil samotné mlieko, odkiaľ pochádza, z ktorých zvierat ho získavame a prečo je pre nás dôležité.
„Mlieko považujem za zázrak prírody, je to tekutina, ktorá obsahuje všetky vitamíny a minerály, ktoré od svojich matiek využívajú pri narodení všetky cicavce.“ Deťom predstavil aj všetky výrobky, ktoré sa z mlieka vyrábajú: syr, tvaroh, oštiepok, jogurt, či zakysanka.
Predstavil im aj jednoduchý návod na výrobu domácej zakysanky. „Napríklad vo Francúzsku majú až tisíc druhov syrov, u nás sa až takej obľube syry netešia. Na Slovensku sú obľúbené ovčie a kravské syry, ktoré sú však ťažšie stráviteľné, lebo nie sú vyzreté.“
Vysvetlil, že syr sa vyrába vďaka syridlu, ktorí mlieko zrazí. V minulosti sa enzým získaval zo žalúdka, dnes sa vyrába z plesní. Pri výbere syra sa máme riadiť jednoduchým pravidlom: čím je syr starší, tým je lepší, kvalitnejší a syr by sme nemali skladovať v chladničke, mrazničke, ale ho stačí dať do komory a zakryť potravinárskou fóliou.
„Ani u nás obľúbené parené a údené syry nie sú najideálnejšie, ale našťastie dnes máme toľko možností, že si zo širokej ponuky vyberie určite každý ten, ktorý mu najviac chutí a vyhovuje,“ dodal na záver. Deťom dal napokon ochutnať rôzne druhy syra, ktoré sa líšili nielen vzhľadom, ale najmä vôňou a chuťou.