Štvrtok, 12. december, 2019 | Meniny má Otília

Manažuje bistro: Stále žijeme spoločenským postavením, pre niekoho som bola iba čašník

Mária Chlebcová odišla zo školy aby mohla pracovať v gastronómii. Na stáž do svojho podniku si ju vybrala svetová šéfkuchárka zo Slovinska Ana Roš.

(Zdroj: Bistro U Kubistu)


Seriál o (NE)obyčajných ženách z regiónu Kysúc.

Aký bol začiatok bistra U Kubistu, kde pracuješ?

Stretli sa traja kamaráti, nie je to začiatok vtipu (úsmev). Sú budhisti, čo je podstatné, lebo majú úplne inú životnú filozofiu. Jeden je stavbár, ďalší pracuje v reklamnej agentúre a tretí bol kuchár, ktorý pracoval desať rokov v Škótsku s top kuchármi. Chceli vybudovať podnik, v ktorom sa bude dať dobre najesť, kde sa budú cítiť dobre. Toto všetko ani nie za účelom biznisu, ale chceli vybudovať miesto, aké ešte v Bratislave vtedy nebolo. Bolo to jedno z prvých bistier v Bratislave vôbec. Jeden bistro postavil, ďalší riešil celú marketingovú stratégiu a tretí sa staral o kuchyňu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Títo traja kamaráti ešte stále bistro vlastnia?

Zrovna v tomto období po šiestich rokoch bistro predávajú. Za šesť rokov sa mnoho vecí v ich životoch zmenilo. Zistili, že prítomnosť majiteľov je pre podnik veľmi dôležitá a oni majú na bistro už málo času.

Prečítajte si tiež Dobrovoľníčka: Cítim sa ohrozenejšia v Bratislave než v utečeneckom tábore Čítajte 

Bistro U Kubistu je pojem. Ja ak sa opakovane o nejakom mieste dopočujem, zájdem tam, tak to bolo aj v prípade U Kubistu. Ako si sa ty dostala k bistru? Tiež si sa tam zašla najesť?

Blogerka Marika Majorová, ktorá sa pre rôzne značky zaoberá marketingovou stratégiou, je kamarátkou nášho šéfkuchára. Ona je taký mienkotvorca. Ak o niečom napíše, ľudia sa tam idú pozrieť, idú si to kúpiť. Keď bistro vznikalo, napísala o ňom a keďže jej blog som sledovala, miestom U Kubistu som bola unesená.

Keď som prišla do Bratislavy, pracovala som v inom podniku, no U Kubistu som sa bola najesť a bola som užasnutá. Bola som tam vtedy so známym, ktorý U Kubistu poznal ľudí a pri rozhovore mi manažérka spomenula, že im niekto z tímu odchádza. Rozprávali sme sa o gastre a ponúkla mi miesto. Odpovedala som, že už niekde pracujem, no ešte v ten týždeň som odišla z vtedajšej práce a rovno nastúpila k nim a zmenilo mi to život (úsmev).

Ako?

Zistila som, že gastro je to, čo ma baví. Kvôli práci som odišla vtedy už z druhej školy, čo okolie prijímalo ťažko. No ja som bola presvedčená, že ak ťa niečo baví, mal by si sa tomu venovať. Ak sa to dá študovať, tak to študuj. Gastro sa podľa mňa na Slovensku veľmi študovať nedá. Myslím si, že gastronómia je o praxi. Na hotelovej škole naučia žiakov, ako prestrieť stôl, no s praxou to nemá nič spoločné.

My stále žijeme spoločenským postavením. Má byť česť, ak má niekto dcéru lekárku a, ale ak niekto robí v gastre, pre niekoho je „iba“ čašník.

Mária Chlebcová

Po čase som sa dostala do situácie, kedy manažérka podniku oznámila, že je tehotná. Vtedy som bola v štádiu, že buď odídem zo školy, alebo odídem z práce, pretože sa to už časovo nedalo zvládať. Kolegovia nechceli, aby som odišla zo školy, no miesto po predchádzajúcej manažérke mi ponúkli.

Keď si sa hlásila na dejiny umenia, predstavovala si si, čo môže byť tvoje budúce zamestnanie?

Chcela som pracovať v galérii. Postupne som zisťovala, že nie je jednoduché sa na také miesto prepracovať a najmä som zistila, že umenie musí byť tvoj život, presne ako v gastre. Nefunguje to tak, že prídeš, odpracuješ si niekoľko hodín a ideš domov. Pravda je taká, že sa tým nonstop zaoberáš. Najmä som takúto vášeň videla v mojom profesorovi, ktorý mal umenie doslova aj v ušiach. Bol zážitok sa naňho pozerať, no uvedomila som si, že takáto ja asi nikdy nebudem a ak nie, potom nemá zmysel „len tak“ byť v škole, „len tak“ študovať a „len tak“ mať titul.

Prečítajte si tiež Dizajnérka šije takmer bezodpadovo: na Slovensku sme súťaživí, v zahraničí sa spolupracuje Čítajte 

Čo znamená pojem gastronomický manažment? Čo počas dňa robíš?

Sú väčšie podniky, kde je viacero manažérov. Manažér, ktorý sa stará o financie, manažér, ktorý prijíma nových ľudí, no tým, že my sme malý podnik, musím zvládať všetko. Vyberám, kto k nám príde pracovať, tohto človeka treba naučiť všetko, čo má robiť. Najradšej mám, keď príde niekto, kto nemá žiadne predchádzajúce skúsenosti, pretože je ako nepopísaný papier. Stačí, ak vie komunikovať, ak ho komunikácia baví. Ďalej vybavujem rezervácie, riešim so šéfkuchárom, aké budú mať jedlá, či budú mať nápoje a tak ďalej. Najmä sledujem, či sú zákazníci spokojní. Ak má niekto zlý deň, musím zistiť aj to, prečo.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C64CM na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M64CM na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka
  2. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  4. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  5. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  6. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  7. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  8. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  9. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  10. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  1. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  2. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  4. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  5. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  6. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  7. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  8. ŠKODA AUTO Slovensko vysadila v Petržalke stromovú alej
  9. Predíďte úniku dokumentov. Označkujte ich
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 27 446
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 24 321
  3. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 13 743
  4. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 13 164
  5. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 11 237
  6. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 10 725
  7. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 8 394
  8. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 8 105
  9. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 7 922
  10. Každodenne sa na cestách zraní veľa detí 7 843

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Roman ťahá najdlhšie bodové suchoty v sezóne

Mladý útočník z Kysúc prežíva najťažšie obdobie v ročníku.

Miloš Roman (vpravo) v súboji s protihráčom.

Futsal: Podzávoz naďalej na čele súťaže bez prehry

Futsalová Žirafa Liga Čadca mala na programe 8. kolo.

Ilustračné

Zimná liga: MicroTec otočil zápas piatimi gólmi v tretej tretine

Zimná hokejbalová súťaž pokračovala troma duelmi.

Matej Rendek (s loptičkou) rozhuduje zápas presnou strelou.

Tip na prvú víkendovú lyžovačku + FOTO

V Snowparadise Veľká Rača, najväčšom lyžiarskom stredisku na Kysuciach, otvárajú lyžiarsku sezónu už túto sobotu 14. decembra v časti Dedovka.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Naháňačka s policajtmi sa skončila nehodou

Nie najlepšie sa skončila naháňačka s policajtmi pre 24-ročného Trnavčana.

Pri nehode na diaľnici D1 pri Trenčíne sa zranili ľudia

Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri dopravnej nehode, ktorá sa stala v utorok večer na diaľnici D1.

Našli biely prášok

Topoľčiansku sociálnu poisťovňu uzavreli.

V Námestove sa stala tragická dopravná nehoda

Mladý, 22-ročný vodič z Krušetnice sa ocitol v protismere, čelnú zrážku neprežil.

Vybrali SME

Už ste čítali?