Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky

Manažuje bistro: Stále žijeme spoločenským postavením, pre niekoho som bola iba čašník

Mária Chlebcová odišla zo školy aby mohla pracovať v gastronómii. Na stáž do svojho podniku si ju vybrala svetová šéfkuchárka zo Slovinska Ana Roš.

(Zdroj: Bistro U Kubistu)


Seriál o (NE)obyčajných ženách z regiónu Kysúc.

Aký bol začiatok bistra U Kubistu, kde pracuješ?

Stretli sa traja kamaráti, nie je to začiatok vtipu (úsmev). Sú budhisti, čo je podstatné, lebo majú úplne inú životnú filozofiu. Jeden je stavbár, ďalší pracuje v reklamnej agentúre a tretí bol kuchár, ktorý pracoval desať rokov v Škótsku s top kuchármi. Chceli vybudovať podnik, v ktorom sa bude dať dobre najesť, kde sa budú cítiť dobre. Toto všetko ani nie za účelom biznisu, ale chceli vybudovať miesto, aké ešte v Bratislave vtedy nebolo. Bolo to jedno z prvých bistier v Bratislave vôbec. Jeden bistro postavil, ďalší riešil celú marketingovú stratégiu a tretí sa staral o kuchyňu.

SkryťVypnúť reklamu

Títo traja kamaráti ešte stále bistro vlastnia?

Zrovna v tomto období po šiestich rokoch bistro predávajú. Za šesť rokov sa mnoho vecí v ich životoch zmenilo. Zistili, že prítomnosť majiteľov je pre podnik veľmi dôležitá a oni majú na bistro už málo času.

Prečítajte si tiež Dobrovoľníčka: Cítim sa ohrozenejšia v Bratislave než v utečeneckom tábore Čítajte 

Bistro U Kubistu je pojem. Ja ak sa opakovane o nejakom mieste dopočujem, zájdem tam, tak to bolo aj v prípade U Kubistu. Ako si sa ty dostala k bistru? Tiež si sa tam zašla najesť?

Blogerka Marika Majorová, ktorá sa pre rôzne značky zaoberá marketingovou stratégiou, je kamarátkou nášho šéfkuchára. Ona je taký mienkotvorca. Ak o niečom napíše, ľudia sa tam idú pozrieť, idú si to kúpiť. Keď bistro vznikalo, napísala o ňom a keďže jej blog som sledovala, miestom U Kubistu som bola unesená.

Keď som prišla do Bratislavy, pracovala som v inom podniku, no U Kubistu som sa bola najesť a bola som užasnutá. Bola som tam vtedy so známym, ktorý U Kubistu poznal ľudí a pri rozhovore mi manažérka spomenula, že im niekto z tímu odchádza. Rozprávali sme sa o gastre a ponúkla mi miesto. Odpovedala som, že už niekde pracujem, no ešte v ten týždeň som odišla z vtedajšej práce a rovno nastúpila k nim a zmenilo mi to život (úsmev).

SkryťVypnúť reklamu

Ako?

Zistila som, že gastro je to, čo ma baví. Kvôli práci som odišla vtedy už z druhej školy, čo okolie prijímalo ťažko. No ja som bola presvedčená, že ak ťa niečo baví, mal by si sa tomu venovať. Ak sa to dá študovať, tak to študuj. Gastro sa podľa mňa na Slovensku veľmi študovať nedá. Myslím si, že gastronómia je o praxi. Na hotelovej škole naučia žiakov, ako prestrieť stôl, no s praxou to nemá nič spoločné.

My stále žijeme spoločenským postavením. Má byť česť, ak má niekto dcéru lekárku a, ale ak niekto robí v gastre, pre niekoho je „iba“ čašník.

Mária Chlebcová

Po čase som sa dostala do situácie, kedy manažérka podniku oznámila, že je tehotná. Vtedy som bola v štádiu, že buď odídem zo školy, alebo odídem z práce, pretože sa to už časovo nedalo zvládať. Kolegovia nechceli, aby som odišla zo školy, no miesto po predchádzajúcej manažérke mi ponúkli.

Keď si sa hlásila na dejiny umenia, predstavovala si si, čo môže byť tvoje budúce zamestnanie?

SkryťVypnúť reklamu

Chcela som pracovať v galérii. Postupne som zisťovala, že nie je jednoduché sa na také miesto prepracovať a najmä som zistila, že umenie musí byť tvoj život, presne ako v gastre. Nefunguje to tak, že prídeš, odpracuješ si niekoľko hodín a ideš domov. Pravda je taká, že sa tým nonstop zaoberáš. Najmä som takúto vášeň videla v mojom profesorovi, ktorý mal umenie doslova aj v ušiach. Bol zážitok sa naňho pozerať, no uvedomila som si, že takáto ja asi nikdy nebudem a ak nie, potom nemá zmysel „len tak“ byť v škole, „len tak“ študovať a „len tak“ mať titul.

Prečítajte si tiež Dizajnérka šije takmer bezodpadovo: na Slovensku sme súťaživí, v zahraničí sa spolupracuje Čítajte 

Čo znamená pojem gastronomický manažment? Čo počas dňa robíš?

Sú väčšie podniky, kde je viacero manažérov. Manažér, ktorý sa stará o financie, manažér, ktorý prijíma nových ľudí, no tým, že my sme malý podnik, musím zvládať všetko. Vyberám, kto k nám príde pracovať, tohto človeka treba naučiť všetko, čo má robiť. Najradšej mám, keď príde niekto, kto nemá žiadne predchádzajúce skúsenosti, pretože je ako nepopísaný papier. Stačí, ak vie komunikovať, ak ho komunikácia baví. Ďalej vybavujem rezervácie, riešim so šéfkuchárom, aké budú mať jedlá, či budú mať nápoje a tak ďalej. Najmä sledujem, či sú zákazníci spokojní. Ak má niekto zlý deň, musím zistiť aj to, prečo.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C64CM na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M64CM na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  2. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  3. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  4. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  5. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  6. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  7. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  8. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  9. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  10. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  1. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  2. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  3. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  4. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  5. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  6. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  7. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  10. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  1. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 7 132
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 080
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 262
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 190
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 965
  6. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 608
  7. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 261
  8. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 402
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 133
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 551

Blogy SME

  1. Elena Antalová: Sú naši politici rozšafní alebo "rozšafní"?
  2. Martin Greguš: GDPR akadémia pre laika - každý deň tento týždeň jeden krok. Dnes: Postup zavádzania a nevyhnutné dokumenty pre súlad s Nariadením GDPR
  3. Jozef Sitko: AD: "Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fi Pfizer, Johnson a iné" (25.9.))
  4. Věra Tepličková: Zatiaľ môžem písať lebo chválim
  5. Jozef Javurek: Rajecké Teplice
  6. Marián Lukáč: Blog č. 38- Kvalita života
  7. Tupou Ceruzou: Dr. Bukovský
  8. Ján Škerko: Aby sme ich vystríhali pred zlyhaniami. Veríte Ficovi?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 239
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 14 076
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 9 338
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 413
  5. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 5 856
  6. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 657
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 961
  8. Andy Morávek: Tomuto štátu už nedarujem ani jedinú kvapku mojej krvi. Nezaslúži(š) si ju! 4 096
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

„Spoluhráči ma brávali domov autom, kým ja som nemal ani občianku“


11 h

Zborov sa jednogólovým víťazstvom proti Nesluši posunul na čelo tabuľky


12 h

V 5. lige vyhralo len Čierne, Skalité prišlo o pozíciu lídra tabuľky


12 h
Minister počas návštevy tried.

Priamym kontaktom s učiteľmi a riaditeľmi škôl sa snaží identifikovať najväčšie problémy v školstve a hľadať riešenia.


Lenka Drahňáková 14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Elena Antalová: Sú naši politici rozšafní alebo "rozšafní"?
  2. Martin Greguš: GDPR akadémia pre laika - každý deň tento týždeň jeden krok. Dnes: Postup zavádzania a nevyhnutné dokumenty pre súlad s Nariadením GDPR
  3. Jozef Sitko: AD: "Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fi Pfizer, Johnson a iné" (25.9.))
  4. Věra Tepličková: Zatiaľ môžem písať lebo chválim
  5. Jozef Javurek: Rajecké Teplice
  6. Marián Lukáč: Blog č. 38- Kvalita života
  7. Tupou Ceruzou: Dr. Bukovský
  8. Ján Škerko: Aby sme ich vystríhali pred zlyhaniami. Veríte Ficovi?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 239
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 14 076
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 9 338
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 413
  5. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 5 856
  6. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 657
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 961
  8. Andy Morávek: Tomuto štátu už nedarujem ani jedinú kvapku mojej krvi. Nezaslúži(š) si ju! 4 096
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu