KYSUCE. Pre Slovákov je najtradičnejším vianočným stromčekom jedlička. V našej prírode je voľne rastúca jedľa biela, no kvôli jej citlivosti na čistotu ovzdušia, zver a klimatické podmienky ju už nájdeme len zriedka.
Oproti iným jedličkám má jedľa biela jednotlivé poschodia od seba viac vzdialené, čo sa v minulosti využívalo na pripevnenie horiacich sviečok. Tie nahradili elektrické reťaze, takže aj na vianočné stromčeky majú ľudia úplne iné nároky, ako tomu bolo v minulosti. Trendy sa menia takmer každý rok.

„Potreboval by som taký, aby nebol priveľmi široký,“ opísal Štefan Trúchly z Oščadnice, ktorý si prišiel stromček vybrať do záhradníctva a nenechal sa inšpirovať dlhoročnou reklamou na nealkoholický nápoj, v ktorom otec s dcérou pília strom v lese a prekvapí ich zlaté prasiatko.
„Živý stromček kupujeme už dlhé roky, krásne vonia, u nás je to tradícia. Vytiahneme dobre strážené krabice s vianočnými ozdobami, zdobené vianočné gule, drevné postavičky, rôzne ozdoby, kolekcie, svetielka. Nesmú chýbať ani salónky, aj keď sú o chvíľu vyjedené. Zdobí celá rodina, manželka, deti,“ doplnil Štefan.
V článku sa dozviete:
- prečo je najžiadanejšia kaukazská jedľa,
- kedy si treba kúpiť živý stromček,
- ako zistíte, či je rezaný stromček ozaj čerstvý,
- ako sa starať o živý stromček, aby ostal krásny čo najdlhšie,
- či je je lepší živý stromček rezaný, či v črepníku,
- prečo je dôležitý správny stojan,
- na čo je pri starostlivosti o stromček dobrá cukrová voda.
Najžiadanejšie jedle z Dánska
Aký je teda ideálny vianočný stromček? Na túto otázku neexistuje jediná správna odpoveď, pretože každý má toho svojho favorita. Podľa vyjadrenia Martiny Kucharčíkovej zo záhradníctva Oščadnica môžeme ideálny vianočný stromček vo všeobecnosti popísať takto.

„Mal by mať symetrický tvar s rovnomerne rozmiestnenými konármi, ktoré unesú váhu dekorácií, husté ihličie, ktoré neopadáva, a mal by mať príjemnú arómu. Výber farebného odtieňa a veľkosti je už len na našich osobných preferenciách a potrebách,“ opísala požiadavky zákazníkov skúsená záhradníčka.
„Starší ľudia sú naučení na takzvané vence, teda poschodia z vetvičiek, ktoré sa postupne zužujú, medzi ne vešajú ozdoby, aby vynikli. Mladšia generácia zdobí stromčeky úplne inak. Vyberajú si vysoké, husté, kompaktné jedle ihlanovitého tvaru. Ozdoby vešajú už len na konce vetvičiek,“ doplnila Kucharčíková.
Ako ďalej uviedla, najväčším hitom je už niekoľko rokov kaukazská jedľa, ktorá je veľmi hustá, má tmavozelené ihličie, rýchlo rastie a do piatich rokov môže byť predávaná ako vianočný stromček.